
Consiliul Județean Iași finanțează în baza Legii 350/2005 la domeniul siguranța cetățeanului și ordine publică proiectul „ANTIFRAGIL 2022 – Cooperarea inter-instituții administrative și private pentru creșterea gradului de reziliență și de recuperare comunitară în situații de criză umanitară” al Asociației Rezerviștilor Militari pentru Dezvoltare Antreprenorială și Comunitară – COMARM, din Iași.
Proiectul se adresează comunităților din comunele Trifești, Victoria, Tomești și Răducăneni și presupune desfășurarea unor activități de instruire teoretică și practică cu privire la:
- Creșterea gradului de înțelegere, de către membrii administrației locale și a antreprenorilor din comunitate, a conceptelor de criză de securitate cu efecte asupra comportamentului rezilient al populației.
- Dezvoltarea deprinderilor, întregului personal participant, în analiza situațiilor de criză, cu accent pe vulnerabilități și amenințări, estimarea valorii capabilităților la dispoziție pentru acțiune, planificarea judicioasă a acțiunii și conducerea eficientă a acesteia.
- Asimilarea unei experiențe unice în controlul unei acțiuni de evacuare a populației expusă unui risc de securitate, urmată de un proces de analiză a factorilor raționali și emoționali care marchează activitatea instituțiilor și a oamenilor.
- Asigurarea și utilizarea unui ghid de acțiune în situații de criză similare, care oferă algoritmii de lucru necesari unei activități performante și eficiente în gestionarea cu succes a resurselor umane și materiale aflate la dispoziția administrației locale.
La fiecare activitate de instruire vor participa reprezentanți ai: primăriilor, serviciilor voluntare pentru situații de urgență, poliției locale, firmelor private și ONG-urilor care au ca obiect sprijinul populației.





Astfel în data de 1 septembrie la Trifești a avut loc dezbaterea „Înțelegerea și asimilarea domeniilor de acțiune și a direcțiilor de efort ale rezilienței sociale de criză” iar în 15 septembrie în comuna Victoria dezbaterea „Procesul de planificare, organizare și coordonare a acțiunilor inter-instituții în situații”.
Urmează în cadrul proiectului dezbaterea „ Liniile de efort ale Planului comunitar de reziliență” ce va avea loc în comuna Tomești în data de 29 septembrie și exercițiul „Acțiuni inter-instituții pentru gestionarea procesului de evacuare a localității în starea de asediu” în data de 14 octombrie în comuna Răducăneni.
Valoarea totală a proiectului este de 37.000 lei din care finanțarea nerambursabilă asigurată de Consiliul Județean Iași este de 33.000 lei.
Echipa de implementare a proiectului Asociației COMARM este formată din Gl. mr. rz. Vasile Roman, responsabil proiect, Col. rz. Florin Cociorvă, Col. rz. Constantin Donighian Ciornei, Clo.rz. Lucian Lisneanu.