Institutul Regional de Cardiologie va fi construit în comuna Miroslava, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi. În cadrul unităţii medicale vor funcţiona 28 de secţii şi departamente, unele fiind specializări unice la nivel naţional: Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare, Clinica de Insuficienţă Cardiacă, Asistare Hemodinamică şi Transplant, Clinica de Terapii Endovasculare, Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie şi Malformaţii Cardiace Critice, USTACC pentru copii cu malformaţii cardiace critice, Clinica de Electrofiziologie şi Aritmologie, Clinica de Angiologie, Flebologie şi Limfologie, precum şi un Departament de Cercetare aplicată şi Studii Medicale.
„Institutul Regional de Chirurgie Cardiovasculară reprezintă o gură de oxigen pentru întreaga regiune a Moldovei, nu doar pentru Iaşi. Suntem singura regiune din Europa care nu beneficiază de servicii de calitate. Datorită muncii profesorului Grigore Tinică am ajuns ca acest proiect să prindă contur. Mă bucur că Ministerul Sănătăţii şi comuna Miroslava facem toate eforturile ca acest institut să prindă contur. Sperăm ca într-un viitor cât mia apropiat să punem prima cărămidă şi să oferim servicii medicale de calitate. Acest institut este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Iaşi şi vom depune toate eforturile pentru a fi inclus în Master Planul naţional de sănătate”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va deservi o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. În această unitate medicală vor fi tratate toate categoriile de pacienţi cu patologie cardiovasculară, indiferent de vârstă sau gravitatea bolii.
„Acest proiect, Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, se adresează Moldovei istorice, cât şi zonei de sud-est a României. Actualul Institut de Boli Cardiovasculare este singurul din această zonă a ţării, pe când în Bucureşti şi în vestul ţării există mai multe instituţii de o asemenea factură. Actuala structură nu poate face faţă tuturor cerinţelor venite din partea pacienţilor. Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi este singura unitate medicală de profil din Uniunea Europeană care deserveşte o populaţie atât de vastă. În alte zone ar fi 5-6 astfel de instituţii. Instituţia pe care am gândit-o să funcţioneze ca Institut Regional de Medicină Cardiovasculară nu mai are analog în România. Vor fi aproximativ 27 de departamente, şapte sunt cu specializări unice la nivel naţional”, a spus prof.univ.dr Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi.
Valoarea contractului este de peste 2 milioane de lei fără TVA.
Proiectul de hotărâre priuvind construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a primit votul Consiliului Județean în ședința de plen din 11 ianuarie 2021.