12 incendii cu aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată mistuite de flăcări, flora, fauna și habitatul său în ultimele zile.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași solicita OPRIREA INCENDIERII VEGETAȚIEI USCATE.
Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se executa numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 163/2007.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiții meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantitati încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze reâelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distantă de 5 m;
- desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
La executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești, condiția de la lit. d) nu este obligatorie.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgentg (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.
Distrugerea prin ardere a deșeurilor, resturilor menajere și vegetației uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit.b sj art. 94, alini, lit. n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, care se referă la obligativitatea obtjnerii acceptului Agenției de Protecția Mediului și informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriștilor, stufului sau vegetației ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetățenii sunt obligați:
- să mențină focul în perimetrul aprobat și asigurat;
- să supravegheze permanent zona în care efectueaza arderea resturilor vegetale;
- să asigure dotarea minima cu mijloace de primă intervenție;
- să anunțe imediat SVSU al localității, primăria și pompierii militari, în situația în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la OBȚINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.
În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curață obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranță a drumurilor naționale si județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancțiuni contravenționale asupra persoanelor găsite vinovate.
Constituie contravenții și se sancționează cu amenda de 2.500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancșionarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, următoarele fapte:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăți;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizeaza propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.
- inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora se sancționează cu amenda până la 5.000 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate facem apel către cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
Nu uitati!! informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
I.S.U.J. Iași – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi