Consiliul Județean Iași este partener strategic al acestei conferinţe de anvergură europeană, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, va fi speaker la acest eveniment.
”Societatea se schimbă, iar astăzi autoritățile publice sunt puse în fața unor nevoi mult mai diverse ale cetățenilor, pe care trebuie să le rezolvăm la nivel de comunitate. Din păcate, suntem în situația în care avem încă probleme cu infrastructura și accesul la utilități, încă trebuie să găsim soluții pentru lucruri care ar fi trebuit să fie rezolvate cu ani în urmă, dar suntem conștienți în același timp că trebuie să ne preocupăm și de obiectivele sociale.
Combaterea sărăciei și excluziunii sociale este unul dintre principalele obiective specifice ale Uniunii Europene și, implicit, al României ca stat membru. În acest context, trebuie să identificăm mijloace de a promova mai mult conceptul de întreprindere socială și să susținem antreprenorii să investească în acest model de business. Dincolo de legislația națională, autoritățile locale și județene pot crea propriile instrumente pentru a susține activitatea întreprinderilor sociale și, astfel, să ofere oportunități pentru categoria persoanelor vulnerabile care își doresc să fie independente, să se integreze în societate, să reușească prin forțele proprii”, spune preşedintele CJ, Costel Alexe.
Economia socială este o arie prioritară pentru Comisia Europeană, care și-a asumat un angajament ferm în a susține acest domeniu, prin publicarea Planului de Acțiune pentru Economia Socială, pe 9 decembrie 2021. În următorii cinci ani va aloca peste 2,5 miliarde € în pentru dezvoltarea entităților din economia socială – organizații neguvernamentale cu activitate economică, întreprinderi sociale prietenoase cu mediul sau care ajută comunitatea, cooperative ori case de ajutor reciproc.
• 10% din totalul întreprinderilor din UE activează în Economia Socială – adică 2,8 milioane de întreprinderi și 13,6 milioane de locuri de muncă;
• 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale;
• 10 % din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale;
• În Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto;
• În Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală;
• La nivel european, economia socială generează 8% în PIB;
• În România sunt peste 200.000 de operatori în economia socială, care au peste 160.000 de angajați.