Peste 35 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași dupa ce au fost mușcate de căpușe, de la debutul sezonului cald.
Mușcătura de căpușă, spun specialiștii, poate fi extrem de periculoasă pentru copii și pentru adulți deoarece, prin intermediul înțepaturii, se pot transmite numerose boli.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva”, vă spune ce pași trebuie sa urmați dacă ați fost mușcat de o capușă:
”De la debutul sezonului calduros, un număr de peste 35 de persoane s-au adresat triajului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, prezentând o mușcătură de căpușă.
Ce facem în această situație?
În primul rând nu intrăm în panică și ne adresăm celei mai apropiate unități sanitare. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să reținem următoarele aspecte: numai o mică parte dintre oamenii mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu Borrelia și dezvoltă boala Lyme, pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare de spirocheți .
Foarte important este să îndepărtați căpușa cât mai repede posibil. Se consideră că agenții patogeni pe care îi conține o căpușă, pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele, prin mușcătură, timp de 36-48 de ore.
Pentru îndepărtarea căpușelor este total contraindicată folosirea metodelor ”folclorice”, precum căldura, ceară, acetonă, ulei , vaselină, benzină. Ca să despindem căpușa avem nevoie de o pensetă pe care trebuie să o fixăm pe capul insectei și cât mai aproape de piele posibil, scopul e să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat , restanța capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamație locală și infecție.
După ce am eliminat căpușa, aplicăm soluția antiseptică. Se poate folosi local și un unguent cu antibiotic, iar antibioprofilaxia este foarte importantă.”