Un pavilion nou, modern, dotat la cele mai înalte standarde va fi construit în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară din luna iunie, studiul de fezabilitate actualizat și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Construire pavilion 8 (prin desființare cabina poartă, seră, beci, gard din cărămidă și grajd magazie)” de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva și valoarea finanțată de U.A.T. Județul Iași “.
Durata de implementare estimată este de 30 de luni, din care 6 luni proiectarea și 24 luni execuția lucrărilor.
Construirea Pavilionului 8 este inclusă pe lista sinteză a subprogramului Unități Sanitare din mediul rural prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, care se derulează prin Compania Naționala de Investiții “C.N.I.” S.A. Valoarea totală este de 268.894.703,81, cu TVA.
Cele două tronsoane ale Pavilionului 8 au fost concepute pentru o separare clară a zonei HIV/SIDA în cadrul tronsonului B de restul spațiilor aferente tratării bolilor infecțioase în cadrul tronsonului A.
Numărul maxim de locuri este de 132 de paturi din care: 20 paturi pentru secția de Terapie Intensivă; 10 paturi sunt rezervate spitalizării de zi HIV/SIDA; 24 de paturi pentru staționarul compartimentului HIV/SIDA; 78 paturi pentru staționarul general de boli infecțioase.
Managerul Florin Roşu subliniază că acest proiect va schimba total imaginea spitalului, îmbunătăţind major capacitatea de îngrijire a pacienţilor, ridicând-o la nivel european din toate punctele de vedere.
”Tronsonul A, cel mai impunător, va fi format din subsol, demisol, parter plus trei etaje şi va fi conectat cu tronsonul B destinat pacienţilor HIV/ SIDA.
În cadrul tronsonului A se vor regăsi două bazine de apă, respectiv rezerva strategică a spitalului şi cel folosit în caz de incendiu, dar şi laboratoare ultraperformante de radiologie şi analize medicale.
Parterul va fi dominat de un compartiment primire urgenţe, etajul 1 fiind reprezentat de cea mai nouă şi performantă terapie intensivă din regiunea Moldovei, compusă din 20 de paturi. Pacienţii vor beneficia de îngrijire de specialitate în cadrul unor rezerve individuale cu circuite epidemiologice riguros trasate, filtru pentru echiparea-dezechiparea personalului medical la admisia şi ieşirea din rezervele pacienţilor şi care se va face pe căi de admisie separate (fiecare rezervă va avea uşă de admisie şi ieşire dotată cu filtru)”, a afirmat managerul Florin Roşu.
.Adaptat la nevoile medicale ale societății, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase primește pacienți din toată Regiunea Moldovei dar și din restul țării și este în proces continuu de modernizare a serviciilor medicale, punând pe primul loc pacientul și aparținătorii acestuia. În prezent, unitatea medicală are șase secții organizate în sistem pavilionar, cabinete medicale integrate cu peste 40 de medici specialiști în boli infecțioase microbiologie, medici ATI, epidemiologi, pneumologi, dermatovenerologi, oreliști, gastroenterologi.