Bustul lui Vasile Alecsandri, operă a sculptorului Ioan Georgescu
Despre dăltuirea în teracotă a bustului lui Vasile Alecsandri aflăm dintr-o serie de amintiri editată de Tipografia ,,Bucovina” la București în 1931, în care Nicolae Petrașcu dedică un volum lui Ioan Georgescu: „Alecsandri, spre pildă, solicitat de el, i-a pozat. Iată de ce, în bustul său, regăsim acea stăpânire de sine a poetului, acea aristocrație firească a lui, deși, în momentele în care a pozat, seninătatea lui obișnuită a fost micșorată cine știe de ce și înlocuită parcă cu gravitatea sculptorului. Georgescu își amintea cu admirație de frumusețea ceasurilor petrecute împreună cu poetul. «A fost omul care mi-a impus cel mai mult în lume. Aveai continuu simțul respectului în fața lui, cu toate că el era de o simplitate perfectă. În tăcerea, în vorba lui era o rară superioritate»”.
„Lucrarea respectă strict identitatea fizionomiei personajului. În modul de interpretare se simte, mai mult decât în alte opere, influența clasicilor romantismului francez, într-o viziune care definește o nuanță din spiritualitatea complexă a personajului. Modelajul larg și puternic susține această operă, remarcabilă prin captarea vieții. Poetul, contemporan cu sculptorul, i-a pozat acestuia între 1883-1886 pentru mai multe portrete – replici și variante, realizate în diferite materiale. Cel aflat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus în cursul lunii iulie la Muzeul Mihail Sadoveanu, este realizat din teracotă și are pe postament, în față, inscripția: V. Alecsandri.”
George Drîmbei, muzeograf
Obiectul lunii iulie poate fi admirat la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, iar povestea acestuia se poate afla vizitând muzeul de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.