Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași (ADIS) a anunțat că, în luna iulie, a trimis o mie tone de deșeuri selective din județul Iași spre reciclare.
Deșeurile selective provin din ambalaje și urmează să fie reintroduse în circuitul economic, după procesul de reciclare.
ADIS Iași este o asociație coordonată de Consiliul Județean Iași, ce are rolul de a gestiona în comun serviciul de salubrizare pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre din județul Iași.
Anul acesta, asociația a inițiat mai multe campanii cu scopul de a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul județului. Printre acestea se numără tururile ghidate pentru elevi la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Țuțora, campania de colectare a sticlei din poartă în poartă, biletul verde, desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, sau aderarea la campania desfășurată de Ministerul Mediului ,,Curățăm România” și cea a Consiliului Județean Iași „Iași mai Verde”.
„Ne bucură faptul că acest comportament responsabil față de mediul înconjurător devine un obicei. Le mulțumim tuturor ieșenilor pentru implicare și pentru că devin din ce în ce mai atenți la modul în care consumă și depozitează ambalajele folosite. Colectarea selectivă este un gest mult mai simplu decât am crede și ne putem obișnui foarte ușor să acționăm cu grijă față de mediu. Vom continua să investim în campanii de informare și conștientizare pentru ca ieșenii să înțeleagă beneficiile colectării separate și să acționeze în consecință.”, a declarat directorul ADIS, Răzvan Gheorghiu.
„Una dintre prioritățile mandatului este să facem un județ mai verde și sănătos pentru ieșeni. Primul obiectiv pe care l-am atins a fost operaționalizarea sistemului de management al deșeurilor în județul Iași. Iașul este unul dintre cele 20 de județe al țării ce are un sistem 100% funcțional, cu o infrastructură modernă de colectare și tratare a deșeurilor, care ne permite să ne atingem indicatorii de valorificare în conformitate cu legislația națională și europeană.”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
„Avem cea mai modernă și performantă stație de tratare mecano-biologică din sud-estul Europei, la Țuțora, stații de sortare la Răducăneni, Șipote și stații de sortare și transfer la Ruginoasa, Bălțați, Hârlău. Împreună cu ADIS Iasi, primăriile din județ, operatorii de salubritate și fiecare cetățean în parte vom reuși treptat să ne formăm un nou stil de viață în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor pentru a proteja mediul și sănătatea noastră.”, a adăugat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.