Consiliul Județean a primit autorizația de construire pentru viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare.
La eveniment au participat președintele CJ, Costel Alexe, Marius Sorin DANGĂ, vicepreședinte al CJ, Andrei Cazacu, administrator public al județului, și managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, prof. univ. dr. Grigore Tinică. Au fost prezenți, de asemenea, liderulul grupului consilierilor PNL din CJ, Dolachi Costel, liderul grupului consilierilor PMP din CJ, Marian Uscatu, și consilieri locali ai comunei Miroslava.
„Consiliul Județean are un parteneriat solid cu Primăria Comunei Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare. În aproape un an, împreună am reușit să avem un parteneriat cu Ministerul Sănătății, am realizat studiul de fezabilitate, iar acum avem emisă autorizația de construire. Nu este normal ca pacienții noștri să meargă la București sau în vestul țării pentru a se trata. Proiectul a fost demarat în urmă cu aproximativ 15 ani, la inițiativa prof. univ. dr. Grigore Tinică. A trecut mult prea mult timp pe care trebuie să îl recuperăm. Ministerul Sănătății și toți decidenții de la București trebuie să conștientizeze că Iașul are unul dintre cele mai mature proiecte în ceea ce pivește posibilitatea finanțării din PNRR. Spitalul aparține statului român, prin Ministerul Sănătății, nu este al Consiliului Județean Iași. Vrem finanțarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava pentru că, așa cum un om nu poate trăi fără inima lui, această regiune nu poate să supraviețuiască pe termen lung fără IRMC”, a afirmat Costel Alexe.
„Am semnat autorizația de construire a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, document care reprezintă certificatul de naștere al proiectului. Numit și Spitalul Viitorului sau Institutul Inimii, acest obiectiv va fi construit pe raza satului Brătuleni, având ieșire la șoseaua de centură. Ulterior vor fi construite un centru de cercetare, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, un hotel pentru personalul medical, un hotel pentru familiile pacienților și o grădiniță. Locuitorii întregii regiuni a Moldovei au nevoie de acest spital. Este vorba despre mii de pacienți anual, inclusiv copii născuți cu malformații cardiace, pentru care singura șansă la viață este plecarea la o clinică în străinătate”, a declarat primarul comunei Miroslava, Dan Niță.
“Institutul va avea 27 de secții și departamente sau compartimente, dintre care 7 care nu există România, deci o noutate. Știu că unii au catalogat acest proiect ca megalomanic sau faraonic, au zis că este foarte mare. Nu este mare. Înseamnă și clădiri conexe care se vor face din alte programe și nu din PNRR, unele dintre ele din fonduri private cum sunt hotelurile pentru personal și pentru aparținători sau pacienți, grădinița, mall-ul sau departamentul de cercetare. Eu invit pe toată lumea să pună umărul la acest proiect”, a spus managerul IBCV, Grigore Tinică.
Valoarea totală a proiectului este 2.774.481.567,35 lei (cu TVA), din care doar spitalul reprezintă 1.759.377.811,86 lei (cu TVA). Suprafață totală a proiectului va fi 120.000 metri pătrați (12 hectare). Regimul maxim de înălțime al construcțiilor va fi de 8 niveluri (înălțimea maximă: 30 de metri), acestea având o suprafață construită totală de 24.525,07 metri pătrați.