Pentru programul de internship al Consiliului Județean Iași – ediția a II-a, 2022, se poate face un prim bilanț de parcurs. Foarte multe informații, experiențe și cunoștințe despre funcționarea instituției ar putea fi pe scurt acest bilanț.
Una dintre activitățile comune a celor opt tineri beneficiari ai programului a fost vizitarea muzeelor literare din Iași.
Patrimoniul cultural administrat de Consiliul Județean Iași este pe cât de bogat pe atât de interesant și divers, de la casele memoriale și instalațiile multimedia care dezvăluie istoria culturii românești până la clădirile recent restaurate cu ajutorul fondurilor europene.
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, prin excepționalii săi muzeografi, a fost gazda primitoare a grupului de tineri care până în luna decembrie a acestui an au șansa de a își completa cunoștințele și experiența în administrația județeană.
În această primă etapă a programului zilele de vineri au fost dedicate exclusiv vizitării muzeelor. Pornind de la vizitarea muzeelor găzduite de Casa Muzeelor, care este și sediul administrativ al instituției, au pornit într-o călătorie a redescoperirii istoriei și a literaturii. Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Mihai Eminescu” și colecția „Istoria Teatrului Românesc”, Muzeul „Vasile Pogor”- Casa Junimii, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești și celelalte muzee poartă acum și amprenta pașilor acestor tineri suprapuse urmelor lăsate de marii oameni de cultură ai Iașului și implicit ai României.
Opiniile câtorva dintre ei după această experiență le puteți citi în continuare:
„Aceste muzee ce mi-au oferit şansa de a privi în trecut cât şi în viitor pentru a vedea unde am fost şi unde am putea ajunge, şansa de a mă informa, de a-mi lărgi orizontul de cunoştinte cu privire la valorile istorice, culturale şi artistice prin intermediul exponatelor. A fost cu adevărat o experienţă unică pe care aş repeta-o oricând!” – Crîșmariu Ioana, internă la Direcţia Achiziţii Publice
„Vizitele sunt memorabile. Fiecare muzeu prezintă o istorie, un colaj de amintiri și așteptări ale vremii respective, o imagine a unui trecut deosebit dar ireversibil. Experiența se poate reduce la un singur cuvânt: frumos!” Carmen Elena Petrea, departamentul de Comunicare, Relații Publice, Relații Internaționale și Protocol.
„Despre vizitele la muzee pot spune ca au fost asemenea unor transpuneri în timp, a unor întâlniri cu scriitorii dar și cu mine în postura de elev în clasele primare, atunci când le-am văzut pentru prima oară. Față de atunci am fost plăcut surprinsă de starea bună în care se află clădirile, de instalațiile multimedia care fac parcursurile interactive dar și de pasiunea cu care ne-au vorbit ghizii.” Pintilie Diana- Direcția Arhitect Șef.
„Vizita la muzeele din cadrul Muzeului Național al Literaturii Romane din Iași a fost una de bun augur, acestea joaca un rol important in viața noastră deoarece expun părți din viața unora dintre cei mai importanți scriitori care au trăit in Iași și vă recomand tuturor sa treceti pragul acestor obiective culturale.” Razvan Cojocariu – Direcția Tehnica, Compartiment Informatica.
„Astăzi, fiecare vizitator al dulcelui nostru târg poate trece pragul casei ce a fost gazdă a Junimii, poate înțelege felul în care au trăit o parte a scriitorilor români și poate admira parte a obiectelor ce au aparținut acestora. Sunt mândru că aparțin unei comunități, adânc înrădăcinate în istoria națională.” Zaharia Codrin – Teodor – Direcția Juridică.
„Dintre toate vizitele făcute alături de colegii mei interni, cel mai mult mi-a atras atenția cea de la Muzeul Copilariei în Comunism, mi-a oferit o imagine de ansamblu a activităților cu care au crescut părinții și bunicii mei. Recomand vizitarea acestui muzeu, deoarece te ajută să apreciezi condițiile de viață din vremurile actuale, dar de asemenea, să respecți și mai mult persoanele care au trăit vremurile comunismului.” Andrei Iftimia, Biroul Relatii cu Publicul, Monitor Oficial, Ghiseu Unic, Arhiva si Secretariat ATOP
Mai urmează alte trei luni ale programului de internship în care acești tineri vor descoperi pentru ei și indirect și pentru colegii lor multe alte „secrete” ale administrației publice județene.
https://www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi