Primul serviciu de neurochirurgie din România a fost înființat în urmă cu 89 de ani, la Iași, la Spitalul Socola, actualul Institut de Psihiatrie “Socola”.
Întemeietorul primului serviciu de neurochirurgie din România a fost profesorul Alexandru Moruzi, iar împreună cu profesorul Nicolae OBLU, creatorul școlii moderne de neurochirurgie, au reușit să dea ora exactă în medicină, de la Iași.
În cinstea celui care a luat această decizie, profesorul Alexandru Moruzi, a fost dezvelită o placă comemorativă.
La evenimentul desfășurat la Spitalul Socola au participat conf. univ. dr. Lucian Eva, manager al Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” , prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, profesor de neurochirurgie la Iaşi și Cristina Dobre, directorul Institutului de Psihiatrie Socola.
”A luat naștere în cadrul serviciului de psihiatrie pentru că bolnavii care erau internați în aceste spitale sau instituții erau de obicei cei epileptici. Neurochirurgia a luat de fapt naștere în contextul în care s-a întâlnit un psihiatru valoros cu un neurochirurg care și-a asumat responsabilitatea unei operații care era mai neobișnuită .
Este un lucru de prestigiu pentru viața medicală ieșeană pentru că viața medicală ieșeană a generat o serie de personalități care au dezvoltat medicina românească, iar pe de altă parte, gândindu-ne că în urmă cu 50 de ani s-a înființat Spitalul de Neurochirurgie, actual, este o performanță.”, a spus prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, profesor de neurochirurgie la Iaşi, cu preocupări de istoria medicinei.