Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează, în zilele de 14-16 decembrie 2022, ediția a IX-a a Festivalului „Teodorenii”. Ediţia din acest an se desfăşoară sub genericul „Literatura memorialistică”. Sunt gândite activități şi comunicări ce extind aria cunoscută până acum ca fiind din arealul celor doi importanţi scriitori ieşeni, patroni spirituali ai manifestării. Festivalul este organizat în parteneriat cu alte instituții locale și vor fi prezenţi invitaţi de marcă atât din Iaşi, cât şi din ţară.
Dan Doboș, directorul instituției a apreciat că Festivalul ,,Teodorenii” își dorește să fie un prilej în care genurile ficționale să fie sărbătorite, plecând de la exemplul cultural al familiei Teodoreanu.
Festivalul va avea două componente egale ca importanță. Prima dintre ele este recunoașterea contribuției pe care familia Teodoreanu, prin scriitorii Ionel și Păstorel, dar și prin părinții celor doi artiști, a avut-o la conturarea culturală și morală a Iașului sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.
A doua componentă este celebrarea unui gen ficțional considerat minor. Într-un Iași în care poezia și ficțiunea literară clasică sunt obiectul a nenumărate festivaluri și concursuri, era nevoie de o manifestare care să aibă în centrul ei și genuri precum umorul, romanul istoric, fantasy, SF, policier, literatura gastronomică și cea memorialistică, literatura pentru copii și alte asemenea, ignorate de obicei de festivalurile literare de amploare.
În cadrul festivalului, se desfășoară următoarele concursuri: Concursul de Traducere și Retroversiune, Concursul de desen „Ce-am făcut astă-vară?” și Concursul de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel”.
A opta ediție a „Concursului de Traducere și Retroversiune” dedicat copiilor. Competiția se adresează exclusiv elevilor din ciclul liceal din județul Iași. Îndemânarea lingvistică a participanților a fost pusă la încercare prin intermediul a două texte: Cișmigiu et Comp., de Grigore Băjenaru și The Adventures of Huckleberry Finn, de Mark Twain.
Participanții trebuie să parcurgă ambele probe, realizarea unei traduceri din română în engleză a unui fragment din volumul Cișmigiu et Comp. și realizarea unei traduceri din engleză în română a unui fragment din volumul The Adventures of Huckleberry Finn, demonstrând astfel abilitățile pe care le dețin în traducere și retroversiune.
Textele vor fi redactate în format editabil și trebuie trimise pana la data de 27 noiembrie, ora 00:00 pe adresa de e-mail iasiamericancorner@gmail.com. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele participantului, instituția de învățământ/clasa, adresă de e-mail și numărul de telefon. Nerespectarea condițiilor sau orice dovada de plagiat vor duce la respingerea candidaturii.
Lucrările înscrise în concurs vor fi analizate de către un juriu de specialitate. Printre criterii se numără fidelitatea și transparentă traducerii, respectiv retroversiune, ingeniozitatea, capacitatea de a percepe nuanțele de sens, maniera de frazare, limbajul poetic,chiar și tonul jucăuș al unor fraze.
Premiile constau în cărți, obiecte birotica și alte surprize.
Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, 14 Decembrie, la ora 15:00, în sală de lectură a Bibliotecii.
Concursul de desene „Ce-am făcut astă-vară?”este inclus în cadrul Festivalului „Teodorenii” 2022. Ediția din acest an, a VIII-a, se va desfășura sub genericul „Literatura memorialistică”. Organizatorii invită elevii să scrie „în culori” memoriile din vacanța.
Evenimentul se adresează exclusiv elevilor din ciclul gimnazial și liceal din tot județul Iași.
Lucrările vor fi executate pe foi de bloc de desen A3, tehnica de execuție rămâne la alegere (acuarelă, guașă, peniță, creion, pastel etc.). Vor fi luate în considerare doar lucrările de unic autor, fiecare participant putând concura cu maximum două lucrări. Nerespectarea condițiilor va conduce la respingerea lor.
Lucrările vor avea trecute pe verso următoarele mențiuni: titlul desenului, numele și prenumele concurentului, instituția de învățământ/ clasa/ numele profesorului coordonator și datele de contact ale participantului (număr de telefon și adresă de e-mail) și vor fi depuse în format fizic până la data de 5 decembrie 2022, ora 16.00, la sediul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Serviciul Proiecte și Programe Culturale, PR (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 10, Galeriile comerciale, parter).
Planșele vor fi analizate de către un juriu de specialitate; criteriile fiind calitatea execuției, imaginația și originalitatea. Pentru fiecare dintre cele două secțiuni se vor acorda următoarele câte trei premii și mențiuni. Premiile constau în pachete de cărți pentru ocupanții primelor trei locuri de la fiecare secțiune. Toate desenele vor face obiectul unei expoziții.
Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, 14 decembrie 2022, ora 15.00, la Sala de lectură a Bibliotecii.
În cadrul aceluiași eveniment va fi lansată și ediția a VIII-a a concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel”. Concursului din acest an stă sub semnul Centenarului nașterii lui Vlad Mușatescu, prozator, traducător și umorist român, părintele literar a unor personaje memorabile, precum Cina Moşca, Fina Frusina sau Ţata Catarita.
Degustarea și jurizarea vor avea loc vineri, 16 decembrie 2022, începând cu ora 10.00.
Concursul are trei secțiuni, două practice și una la care nu vom premia produsul, ci talentul scriitoricesc: „Dulce” (magiunuri, dulcețuri, peltele, compoturi, siropuri etc.), „Sărat” (zacuști, tocane, sosuri, bulion, murături etc.) și „Rețete aproximative”. Se va oferi un premiu special pentru descrierea unui fel de mâncare în stilul lui Vlad Mușatescu.
Produsele trebuie să fie fabricate din materii prime din arealul Moldovei, să nu conțină aditivi alimentari și să fie realizate după un procedeu tehnologic tradițional. Fiecare produs va fi însoțit de o fișă în care vor fi trecute denumirea și lista ingredientelor folosite. Dacă o rețetă este realizată după o rețetă veche, acest lucru va fi menționat în aceeași fișă. Concurenții care nu se vor conforma regulamentului, vor fi descalificați.
Concursul se adresează cititorilor Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” de toate vârstele, cu precădere elevilor și profesorilor de la școlile de profil. Acesta dorește încurajarea și promovarea tradițiilor culinare din zona Moldovei și al consumului de produse realizate în gospodărie. Persoanele interesate își pot manifesta dorința de a participa prin completarea formularului disponibil la sediul central al Bibliotecii și la cele cinci filiale de cartier.
Înscrierile se pot face până pe 12 decembrie 2022. Fiecare concurent se poate înscrie cu maximum un produs pentru fiecare secțiune. Participarea este gratuită, în baza permisului de acces la bibliotecă valabil.
Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian. Criteriile de jurizare sunt: creativitatea (găsirea unei denumiri inspirate), calitatea gastronomică a produsului (ingrediente și combinațiile folosite) și impresia generală (concordanță între aspect vizual și gust). Premiile constau în ustensile de bucătărie și alte surprize din partea sponsorilor.