Instalarea sezonului rece și schimbările bruște de temperatură sunt factori favorizanți pentru creșterea incidențelor virozelor respiratorii și a gripei. Netratate corespunzător pot duce la complicații ale căilor respiratorii. Într- singură lună, peste 60 de sugari au fost internați cu bronșiolite.
”Virozele sunt într un trend ușor ascendent față de luna octombrie. 60% dintre cei internați sunt cu infecții acute de căi respiratorii superioare și 40% de căi aeriene inferioare (pneumonii, bronsiolite). În luna noiembrie au fost 63 de sugari cu bronșiolite. Cazurile ușoare, la care s- a anticipat evoluție favorabilă au plecat după consult și recomandări, acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a spus dr. Solange Roșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Iași.
”Infecțiile virale sunt mai frecvente decât cele bacteriene, astfel încât antibioterapia nu este mereu necesară, spun medicii. Din punct de vedere anatomic pot afecta căile respiratorii superioare (nasul, cavitatea bucală, faringe, laringe), sau căile respiratorii inferioare (trahee, bronhii, bronhiole).
Infecțiile respiratorii sunt frecvente, în general se remit de la sine după o anumită perioadă de timp.
Mod de transmitere și factori de risc:
– de la o persoană purtătoare (simptomatică sau asimptomatică) prin picături Fluegge sau prin contact cu suprafețele contaminate;
– riscul de transmitere crește dacă stăm o perioadă mai lungă de timp în aceași încăpere cu o persoană contaminată, internările prelungite, etc.;
– cele mai expuse categorii sunt copiii (care au intrat în colectivitate), gravidele, persoanele imunodeprimate, care suferă de boli cardiovasculare, pulmonare, fumătorii, cei care se află în medii aglomerate și persoanele care nu respectă o igienă riguroasă.”, a declarat Flrin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Simptomatologia diferă la fiecare pacient în parte: cefalee; rinoree; obstrucție nazală; strănut; disfonie (specifică laringitei); tuse seacă/productivă; febră, astenie fizică; dispnee; mialgii; manifestări digestive (dureri abdominale, scaune diareice).
Ca profilaxie, infecționiștii recomandă:
– adoptarea unui stil de viață sănătos (o alimentație bogată în fructe și legume, hidratare adecvată, activitate fizică zilnică – minim 30 min/zi, un somn complet și odihnitor – 7-8 h de somn);
– igiena corespunzătoare a mâinilor și a alimentelor;
– evitarea consumului de alcool și tutun;
– curățarea frecventă a suprafețelor contaminate;
– vaccinarea antigripală anuală (atât pentru copii cât și pentru adulți);
– aerisirea frecventă a încăperilor;
– evitarea stațiilor aglomerate și contactul cu persoanele bolnave;
– evitarea frigului și a umezelii;
– suplimente alimentare pe bază de vitamina C și zinc;
– evitarea trimiterii și acceptării în colectivități a copiilor cu simptomatologie respiratorie;
– folosirea măștilor de protecție de către persoanele cu simptomatologie respiratorie;
– izolarea la domiciliu a copiilor și a adulților cu simptomatologie respiratorie.
Ca tratatament se recomandă :
– hidratare corespunzătoare (>2l/zi) + vitaminoterapie (a se consuma alimente bogate in vitamina C și zinc);
– tratament simptomatic;
– repaus la pat;
– evitarea trecerii bruște de la cald la frig;
– izolarea persoanelor bolnave;
– consult boli infecțioase/medic de familie/pneumolog;
– monitorizarea bolilor cronice și continuarea tratamentului cronic;
– INTERZISĂ AUTOMEDICAȚIA!
– antibioterapia și tratamentul antiviral se administrează numai la recomandarea medicului specialist sau de familie.