Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași vă invită să participați la evenimentul profesional: Rolul Dialogului în Cultura Lecturii privind Obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Evenimentul se adresează specialiștilor din bibliotecile universitare, școlare și publice din România și Republica Moldova, psihologilor, profesorilor, studenților.
Dezbaterea profesională vizează conturarea și dezvoltarea unui mediu al dialogului constant, transparent, viabil în cultura lecturii și prin natura atribuțiilor unui bibliotecar (indiferent de tipul bibliotecii) printr-o dezbatere ce reunește bibliotecari, psihologi, profesori, studenți/masteranzi/doctoranzi cu scopul de a facilita schimbul de experienţă, cunoaştere şi informaţii între specialiștii cărților și pentru publicul larg direct interesat.
Tematica:
- accesul la o educație echitabilă, favorabilă incluziunii și de calitate;
- promovarea posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții și creșterea apetitului pentru lectură;
- metode/tehnici în procesul comunicării, al dialogului lecturii în bibliotecă, școală, comunitate;
- triunghiul cunoașterii (familia-școala-biblioteca) și promovarea cititului.
Întâlnirea se va derula pe platforma zoom, miercuri 15 februarie 2023, în intervalul orar 12.00-14.00. Linkul pentru participare va fi transmis persoanelor care se vor înregistra la adresa de e-mail: lilaaro@yahoo.com.
Înscrierile se pot face până la data de 14 februarie 2023, iar participarea este gratuită.
În aceeași tematică se înscriu și două evenimente care vor avea loc la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.
Astfel, miercuri, 15 februarie 2023, de la ora 10.00, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic și Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, are loc activitatea „Lectura e joaca MEA”, o întâlnire între elevii de școală primară și studenți voluntari, prin care dorim să trezim interesul celor mici pentru lectură.
În aceeași zi, tot la Colegiul Național Pedagogic, la ora 11.00 va începe activitatea „Diferiți, dar adolescenți”.
La această întâlnire prof. univ. dr. habil. Anca Doina Ciobotaru și lector uni. dr. Carmen Antochi vor prezenta elevilor de liceu modalitățile de a da viață unui personaj existent ca lectură într-o piesă de teatru scrisă. Elevii și cadrele didactice care participă la acest proiect vor avea posibilitatea descoperirii valențelor de interpretare și comunicare la lecturarea unor fragmente dintr-un text. Activitatea este organizată în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și Asociația ArtCivica.