ApaVital a semnat încă patru contracte de lucrări de modernizare în valoare de peste 200 de milioane de lei în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020”.
La eveniment, alături de preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe, au participat secretarul general adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, şi administratorul public al județului, Andrei Cazacu.
Lucrările pentru care au fost semnate contracte sunt cuprinse în Loturile 1, 3 şi 4 din contractul IS–CL–09 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași – axa 7 – Hârlău-Cotnari şi Lotul 2 din contractul IS-CL-07 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași – axa 5 – Răchiteni–A. I. Cuza – Heleșteni – Ruginoasa – Costești.
Prin Lotul 1 al contractului IS–CL–09, localităţile Poiana, Feredeni, Slobozia, Deleni şi Maxut (UAT Deleni) vor avea canalizare nouă şi vor beneficia de extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă. Lucrările în valoare de 74.391.137,06 lei fără TVA vor dura 22 de luni.
Lotul 3, în valoare de 47.422.845,60 lei fără TVA, al contractului IS–CL–09, va aduce apă potabilă locuitorilor din Hârlău, Cotnari şi Cârjoaia printr-o conductă nouă de aducţiune. De altfel, întreaga reţea de alimentare cu apă şi canalizarea din Cotnari, Cârjoaia, Horodiştea şi Lupăria (UAT Cotnari) vor fi extinse. Lucrările vor dura 20 de luni.
Datorită lucrărilor în valoare de 46.848.571,30 lei fără TVA, ce se vor executa pe parcursul a 20 de luni în cadrul Lotului 4 al contractului IS–CL–09, cetăţenii din Poiana Mărului, Buhalniţa, Zlodica (UAT Cepleniţa) vor beneficia de reţele noi şi moderne de apă şi canalizare.
Contractul de lucrări IS-CL-07 are ca scop extinderea sistemului de apă şi canalizare în localităţile Răchiteni, A.I. Cuza, Heleșteni, Ruginoasa şi Costești. Prin Lotul 2, în valoare de 32.274.904,05 lei fără TVA, locuitorii din Vaşcani (UAT Ruginoasa) şi din Costeşti şi Giurgeşti (UAT Costeşti) vor avea reţele noi de alimentare cu apă şi de canalizare.
“Ultimii ani cred că ne-au învățat lecții valoroase despre cât de importantă este resursa de apă potabilă și va fi o provocare din ce în ce mai mare să valorificăm și să conservăm sursele de apă, promovând consumul responsabil și eficient, ceea ce Apavital face constant. Astăzi, prin Apavital, suntem din ce în ce mai aproape de acest obiectiv și de a oferi cetățenilor județului nostru condiții de trai mai bune”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020” are o valoare de 427.914.258 EUR (fără TVA) şi este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către Apavital.