Acesta este mesajul pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi care recomandă cetățenilor să respecte câteva 𝒎𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒆𝒔𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒂𝒍𝒆 atunci când iau în calcul arderea vegetației uscate:
NU utilizați focul deschis pe timp de vânt;
NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;
În cazul în care se impune arderea vegetației uscate, populația este sfătuită să colecteze în grămezi mici resturile vegetale, astfel încât procesul să poată fi controlat.
Zona de ardere trebuie izolată față de căile de comunicație, construcții și fondul forestier, prin executarea de fâșii arate. Desfășurați arderea numai pe timp de zi și supravegheați în permanență focarele.
Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au executat și vor continua să desfășoare activități de informare preventivă și control pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
Conform HGR 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire a incendiilor, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor se sancționează cu amendă de până la 2.500 de lei.
Conform Legii nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, nerespectarea măsurilor reglementate se sancționează astfel:
– persoanele fizice se sancționează cu amendă între 400-800 de lei,
– persoanele juridice cu amendă între 10.000 – 20.000 lei.
Nerespectarea legii poate constitui contravenție şi se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, conform prevederilor art. 96 alin (3), pct. 16 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare sau infracţiune, conform art. 98 alin (1) lit, a) din acelasi act normativ dacă arderea a avut loc în arii naturale protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecoogice.
Practica arderii vegetației ierboase are efecte:
– asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor cauzată de emisiile de poluanţi;
– afectează factorii de mediu: aer, sol;
– afectează speciilor de plante şi animale;
– riscul extinderii necontrolate a incendiului cu afectarea bunurilor materiale şi chiar a vieților omeneşti;
– riscul afectării circulaţiei rutiere sau feroviare.