De la începutul primăverii și până acum peste 20 de pacienți mușcați de căpușe au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. O parte dintre pacienți au avut nevoie de extragerea insectei, alții de consult și tratament profilactic.
“Chiar dacă sezonul este în continuare destul de rece, au început să se prezinte la unitatea noastră pacienți cu pișcături de căpușe. Până în momentul de față au fost peste 20 pacienți cu suspiciune de pișcatură de căpușă, iar numărul acestora este în continuă creștere.
Recomandarea noastră este ca în cazul în care suspicionați pișcătura de căpușă, să nu traumatizați locul respectiv să vă adresați, în cel mai scurt timp, triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.”, a spus dr. Florin Roșu, managerul unității medicale ieșene.
Pentru îndepărtarea căpuşelor este contra-indicată oricare dintre metodele ”folclorice”, precum aplicarea la locul muşcăturii de acetonă, ulei, vaselină sau benzină, orice astfel de procedură putând cauza pătrunderea în organism a bacteriilor aflate din abdomenul insectei.
Boala Lyme, cauzată de mușcătura insectei, supranumită şi boala cu o mie de feţe, poate afecta întregul organism, de aceea medicii recomanda ca în cazul unei astfel de pișcături pacientul să fie atent la simptome și să se adreseze urgent unui infecționist. Netratată, afecțiunea pune în pericol articulaţiile, vederea, inima, poate duce la boli neurologice cronice şi chiar deces.