Peste 18500 de vizitatori au trecut pragul acestor muzee, cu circa 5000 mai mulți decât în ediția precedentă. Una dintre surprizele plăcute din acest an a fost prezența numeroasă a vizitatorilor la muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, peste 200 trecând pragul casei Bardului.
Pe lângă nenumărate alte evenimente, diverse târguri și expoziții, care se desfășoară în mod tradițional în luna mai, a doua sâmbătă a lunii este rezervată evenimentului de nivel european „Noaptea Muzeelor” care în acest an a ajuns la cea de a XIX-a ediție.
Astfel Muzeul Național al Literaturii Române din Iași a fost prezent în eveniment cu 14 muzee, publicul putând vizita gratuit, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (comuna Mirceşti, jud. Iași), precum și cele cinci obiective din interiorul Casei Muzeelor: Muzeul Poezie(i), Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași.
Pe lângă expozițiile permanente publicul a putut participa și la o serie de evenimente realizate special pentru această ocazie.
Sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii a găzduit „Literatura de lângă noi. Focus: Bulgaria” în care a avut loc un dialog intercultural la care au participat Anastasia Gavrilovici, poetă și traducătoare, și Dan Coman, scriitor și profesor de filosofie, precum și o expoziție de grafică, toate acestea bazate pe operele a doi autori bulgari contemporani: Nadejda Radulova și Gheorghi Gospodinov.
Evenimentul a fost completat de momente muzicale susținute de elevii din clasa de percuție de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
La Muzeul „George Topîrceanu” a avut loc un Recital de muzică folk și poezie cu Ana Maria Filip, Adi Bezna și George Marici.
De „O seară la muzeu cu Skaieții”au avut parte cei care au vizitat Muzeul „Mihail Sadoveanu”, asistând la „o formă de exprimare liberă a artei urbane, în interiorul orașului, ce are ca scop estetizarea fundalului sonor cotidian”. La intrarea muzeului a fost Expoziția „Poezia florilor” organizată cu lucrările premiaților la concursul „Caligrafii tematice”, ediția a V-a, 2023, dedicată florilor.
În Casa Muzeelor au fost „Hamlet – expoziție vivantă” în cadrul căreia actorul Valentin Mocanu a susținut un performance bazat pe monologul lui Hamlet din piesa omonimă a lui William Shakespeare; Expoziția „Literatură și medicină” consacrată scriitorilor-medici, cu raportare la perioada interbelică, fiind un demers în care literatura și medicina se împletesc într-un caduceu, fiind expuse într-o antrenantă manieră: scrisori, reviste, machete, mulaje, cărți, fotografii, instrumentar medical din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, de la Muzeul de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău” și de la Muzeul de Istorie a Medicinei, UMF Iași.
Toate activitățile și buna desfășurare a evenimentelor a fost asigurată și prin prezența a 40 de voluntari.