Departamentul de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, al Academiei Române – Filiala Iași, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, organizează în perioada 18-19 mai 2022 Conferința Internațională de Etno-didactică „De la folclor la patrimoniu cultural imaterial. Convenția UNESCO din 2003 și educația”. Manifestarea este inclusă în evenimentele internaționale dedicate sărbătorii a două decenii de la momentul lansării Convenției pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial în cadrul celei de a 32-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, în Paris.
Folosind experiența manifestărilor științifice cu tema statutului culturii tradiționale în educație, organizate începând din 2015, perioadă în care a fost inclusă și în seria de evenimente oficiale ale Anului European al Patrimoniului Cultural, conferința din acest an reunește experți în domeniul educației și al culturii tradiționale din Armenia, Austria, Columbia, Grecia, Republica Moldova, Turcia și, desigur, din numeroase județe ale țării.
Participanții vor analiza cu precădere aspectele concrete ale modului de promovare și
transmitere a culturii tradiționale în comunitate și ale predării despre și prin intermediul culturii tradiționale, atât prin mijloacele pedagogice clasice, formale, cât și prin educația informală și nonformală. Sunt încurajate în cadrul conferinței noastre analizele și comentariile critice asupra aspectelor menționate mai sus, asupra locului și rolului conținutului de cultură tradițională în sistemul educativ, cu scopul de a se identifica soluții viabile de salvgardare a moștenirii culturale prin educație pe tot parcursul vieții. Exemple de bune practici în predarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial național, dar mai ales a conținutului local integrat în curriculă sunt recomandate și binevenite pentru o mai bună înțelegere a așteptărilor și posibilităților existente în mediul școlar. Invitații din străinătate vor oferi de asemenea exemple de bune practici în educația pentru patrimoniu cultural imaterial și a asigurării perspectivei etice în valorificarea și protejarea acestui tip de patrimoniu.
Conferința se va desfășura în format hibrid și va fi transmisă pe pagina de Facebook a Centrului Județean al Culturii Tradiționale Iași.