Odată cu venirea primăverii au reapărut cazurile de scarlatină mai ales în rândul copiilor din colectivități.
În județul Iași, de la începutul lunii și până acum au fost diagnosticați cu această afecțiune 56 de pacienți. Dintre aceștia, 23 au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și au avut nevoie de internare pentru tratament.
Scarlatina este boală infecțioasă, contagioasă care se manifestă prin febră, dureri de gât și o erupție roșie pe tot corpul, urmată de descuamare.
Scarlatina se transmite cu ușurință, în principal pe cale respiratorie, prin intermediul picaturilor emise atunci când o persoana infectată tușeste, strănută de exemplu.
Scarlatina poate sa apara de-a lungul intregului an, însa are un caracter sezonier, fiind mai frecventă toamna – iarna și primavara . În mod frecvent, cei mai afectați sunt copiii cu varsta mai mică de 15 ani, cu predilecție între 5-10 ani.
Diagnosticul este pus pe baza probei de exudat faringian recoltată de medicul spcialist care va face și schema de tratament. De obicei boala este una usoara, însă netratată corect poate evolua în complicații infecțioase și post-infectioase, unele severe.