Ultimele zile ale lunii iunie au fost marcate de un important eveniment a cărui subiect a fost patrimoniul material al muzeelor din regiunea de nord-est a României, astfel că, în zilele de 29 și 30 iunie a avut loc ediția a XIII-a a Simpozionului Național „ Istorie, Cultură, Patrimoniu” organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, la Muzeul „Vasile Pogor – Casa Junimii”.
Au fost prezentate lucrări de cercetare a patrimoniului, dar și proiecte legate de acest subiect ale unor specialiști în acest domeniu din România și Republica Moldova.
Pe lângă cei peste 50 de muzeografi, custozi și cercetători în acest domeniu au fost prezente la acest evenimet, personalități politice și culturale care au o mare implicare în conservarea și promovarea patrimoniului, cum sunt senatorul Liviu Brătescu și profesorul Cătălin Turliuc.
În preambulul prezentării proiectului transfrontralier „Călător pe meridian culturale”, în cea de a doua zi a simpozionului, Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași a subliniat importanța acestor proiecte și în același timp faptul că prin acest gen de proiect România a avut oportunitatea de a salva, de repune în valoare, unul dintre cele mai importante obiective culturale.
„Am discutat despre importanța reabilitării și conservării patrimoniului nostru local, despre plus valoarea pe care o dăm comunității dar și Moldovei prin aceste obiecte de patrimoniu pe care restaurându-le, reușim să păstrăm vie istoria Iașului. Bojdeuca lui “Ion Creangă” din Țicău este cel mai elocvent exemplu de colaborare cu Republica Moldova în ceea ce privește restaurarea comună a patrimoniului nostru, acest lucru fiind posibil prin proiectul transfrontalier. Mulțumesc partenerilor nostri și sper să reușim să continuam să facem astfel de proiecte deosebit de importante” a spus Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași.