Sâmbătă, 1 iulie 2023, la Filiala „Licurici” a Bibliotecii Naționale Pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău s-a desfășurat etapa finală a ediției a XXXIII-a a Concursului literar transfrontalier „La izvoarele înțelepciunii”, ediție consacrată scriitoarei Ana Blandiana, la care au participat elevi din Republica Moldova (finaliștii fazei republicane) și elevi din Iași.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova; Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă a Republicii Moldova; Uniunea Scriitorilor din Moldova; Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Iași; Inspectoratul Școlar Județean Iași; Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași; Secția Națională în Moldova a Consiliului Național al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY).
Juriul, din componența căruia au făcut parte: Adrian Ghicov, dr. habilitat, conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Emanuela Ilie, conferențiar universitar, doctor în filologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași (copreședinte al juriului), Arcadie Suceveanu și Claudia Partole, scriitori, Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban (inițiatoarea concursului), director de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Dumitru Șerban, bibliograf, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Iași, Victoria Tomuz, jurnalistă.
Concurenții au excelat la ambele probe cu referire la creația poetică șă eseistică a scriitoarei Ana Blandiana: comentarea unui fragment de eseu și interpretarea creativă proprie a unei poezii de Ana Blandiana. Tinerii-cititori au demonstrat: deprinderi de cercetare, capacități oratorice, libertate în gândire și exprimare. În cadrul concursului a fost și o secvență online cu participarea scriitoarei Ana Blandiana, care i-a felicitat pe participanți pentru această frumoasă tradiție a unui concurs, care ne unește sufletele. Adran Ghicov, președintele juriului și comoderator, a remarcat cunoștințele și atitudinea deosebite ale participanților față de acest concurs – o pistă de promovare și susținere a copiilor, care iubesc lecturile și participă cu mult entuziasm la concursurile literare, demonstrând cunoștințe temeinice.
Câștigătorii etapei finale sunt:
Județul Iași:
Locul I: Anastasia Chirilă, Colegiul „C. Negruzzi” Iași;
Locul II: Maria Moruzi, Colegiul „C. Negruzzi” Iași;
Locul III: Sonia Munteanu, Colegiul „C. Negruzzi” Iași.
Republica Moldova:
Locul I: Dumitrița Delev, Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” (Ștefan Vodă);
Locul II: Daniela Sulima, Liceul Teoretic „Ion Creangă” (Florești);
Locul III: Cristian Cubreacov, Liceul Teoretic „Ioan Vodă” (Cahul).
Ocupanții primelor trei locuri au primit premii în bani, iar 14 concurenți au primit mențiuni. Toți participanții au primit Diplome și seturi de cărți.
Echipa de la Iași a fost coordonată de Prof. Mihaela Doboș (Colegiul „C. Negruzzi” Iași) și Prof. Roxana-Elena Arhire (Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași).
Elevii din Iași au beneficiat de două excursii: la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și alta la Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi (Muzeul de Arheologie și Antropologie, Mănăstirea rupestră, Casa țărănească – Muzeu în s. Butuceni. De asemenea, au vizitat Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău și alte obiective de interes din capitala Moldovei.
Transmitem mulțumiri gazdelor ediției de anul acesta și la bună revedere în 2024, la Iași!
Felicitări tuturor participanților și profesorilor coordonatori!