Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează o nouă ediție a „Școlii de vară pentru pitici” – un proiect educațional care are ca scop explorarea laturilor „magice” ale științelor naturale.
Prin îmbinarea literaturii de specialitate cu imaginația, specialiștii invitați își propun să le demonstreze celor mici că aceste domenii pot fi nu doar interesante, ci și folositoare în viața de zi cu zi, dar și distractive.
„Școala de vară” se adresează copiilor între 7 și 12 ani și cuprinde activități practice, care au rolul de a dezvolta curiozitatea și de a înțelege şi interpreta procesele naturale care au loc în mediu. Proiectul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Mecanică și Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” ale Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Fundația Academică „Idei și Fapte pentru anii 2000” Iași și AstroClubul Iași.
Activitățile se vor desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” (Bd Ștefan cel Mare, nr. 10), începând de luni, 10 iulie 2023, în intervalul orar 10.00 – 11.00, după cum urmează:
Luni, 10 iulie: „Lecția de Robotică” – demonstrație cu roboți. Prezintă: prof. univ. ing. dr. Ioan Doroftei și șef lucrări ing. dr. Cristina Cazacu de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași – Facultatea de Mecanică, Catedra „Teoria Mecanismelor şi Robotică” – Departamentul „Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Robotică”;
Marți, 11 iulie: „Matematica distractivă”. Prezintă: prof. Raluca Lăzărescu (Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași);
Miercuri, 12 iulie: „Chimia demonstrativă – cum se face săpunul?”. Prezintă: șef lucrări ing. dr. Simona Barna de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Secția inginerie organică, biocimică și alimentară;
Joi, 13 iulie: „Fizica din viața noastră”. Prezintă: conf. univ. dr. habil. Ionuț-Cristian Topală de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Fizică).
Vineri, 14 iulie: „Lecția de astronomie” și Observații solare cu telescopul”, coord. Bogdan Marian. Parteneri: Fundația Academică „Idei și Fapte pentru anii 2000” și Astroclubul Iași.
Pe lângă informațiile primite, copiii vor desena, decupa, lipi și învăța despre asteroizii, cometele, meteoriții și planetele Sistemului Solar, iar în partea a doua vor putea participa la observații cu telescopul.
Înscrierile pot fi făcute la numărul de telefon 0753024405. Participarea este GRATUITĂ, dar este condiționată de deținerea unui permis de intrare valabil.