Șapte Grupuri de Acțiune Locală din Iași, GAL Valea Prutului, GAL Colinele Iașilor, GAL Stejarii Argintii, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului, GAL Codrii Pașcanilor, GAL Stejarul, au organizat in luna iunie a acestui an, un concurs de rețete tradiționale în rândul locuitorilor din teritoriu.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului de Cooperare „AROMA RETETELOR LOCALE – O CARTE MAGICĂ 3D PENTRU PROMOVAREA PRODUSELOR, TRADIȚIILOR ȘI TURISMULUI, proiect finanțat prin fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programul LEADER sM 19.3B.
Concursul a constat în două etape: prima la nivel de GAL, iar a doua la nivel de proiect. Din fiecare GAL s-au transmis rețete către concursul final, iar câștigătorii au fost stabiliți în urma unei jurizări de către membrii GAL-urilor și președintă a juriului – expert extern Loredana Manea. Regulamentul de participare și anunțul au fost postate pe paginile fiecărui GAL și diseminate prin social-media. Astfel rețetele primite de la locuitorii din mediul rural, în care își desfășoară activitatea cele 7 GAL-uri au fost diferite și au reușit să redea specificul locului: de la deserturi tradiționale (alivancă, colțunași, plăcinte moldovenești etc), feluri principale (varză călită, berbecuț la ceaun, tochitură etc) la rețete mai puțin cunoscute cum ar fi chisăliță, coțopișca, ciucălăi, sărbușcă etc. Cea mai mică concurentă a fost o fetiță de 7 ani, iar cea mai în vârstă concurentă o doamnă de 73 de ani.
Organizatorii au dorit prin acest demers să încurajeze locuitorii să-și promoveze propria comunitate prin intermediul unor rețete care să stârnească amintiri plăcute și să atragă vizitatori în teritoriu. Câștigătorii vor participa la evenimentul de gătit în aer liber, care va fi organizat în teritoriul GAL Valea Prutului la finalul lunii iulie. În cadrul evenimentului va fi o secțiune separată pentru premierea rețetelor care promovează principiul „zero waste” și o secțiune de premiere a rețetelor minorităților.
În afară de rețetele video de la acest concurs, fiecare GAL a identificat, documentat și alte rețete tradiționale, o parte din ele fiind filmate, rețete ce pot fi vizualizate pe pagina de youtube a proiectului https://www.youtube.com/@AromaRetetelor3D sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Arome3D. Cele mai reprezentative retete vor fi încropite într-o carte electronică (videobook) – instrument inovativ comun de promovare a mediului rural acoperit de GAL-urile partenere.
Proiectul finanțat prin Programul LEADER își propune să implice comunității în identificarea, promovarea și valorificarea rețetelor tradiționale din teritoriul GAL-urilor partenere ca instrument de promovare a turismului și tradițiilor inclusiv a tradițiilor culinare a minoritatilor.
De reținut că la nivelul județului Iași funcționează un număr de 12 GAL-uri, care numai în perioada 2017 – 2022 au finanțat peste 400 de proiecte care au însumat peste 20 milioane euro, doar din FEADR, la care se adaugă și alte fonduri atrase în teritoriu. Primele GAL-uri din județul nostru, care au primit finanțare (decembrie 2011) au fost GAL Valea Prutului care anul acesta sărbătorește 12 ani de activitate neîntreruptă, iar din 2013: GAL Colinele Iașilor, GAL Ștefan cel Mare, GAL Microregiunea Belcești -Focuri, GAL Regiunea Rediu -Prăjeni, GAL Iași Sud-Vest. În 2016 au primit finanțare încă 5 GAL-uri (GAL Dealurile Bohotinului, GAL Codrii Pașcanilor, GAL Stejarii Argintii, GAL Siret-Moldova, GAL Stejarul, GAL Poiana Vlădicăi), teritoriul județului Iași fiind în totalitate acoperit de GAL-uri (& Programul LEADER). Creativitatea și energia echipelor tinere care gestionează aceste structuri de parteneriat public-private, diversitatea proiectelor derulate, fac ca GAL-urile din județul Iași să se poziționeze ca modele de bune practici la nivelul întregii țării, activitatea acestora fiind remarcată și la nivelul structurilor europene.
(Material realizat de echipa, GAL Valea Prutului)