Consiliul Județean a recepționat lucrările de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane” Iași, care au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
„Iașul s-a consacrat ca fiind capitala culturală a României. Județul nostru este un muzeu viu, care practic ne vorbește la tot pasul despre istoria însemnată a acestei comunități. Dacă este ceva ce îi lipsea Iașului era clădirea simbol în care a trăit marele scriitor și om politic Nicolae Gane. Nu putem vorbi de un Iași modern și dezvoltat fără să ne referim la realizările pe care Nicolae Gane, ales de cinci ori primar al Iașului, le-a avut. A fost un vizionar al acelor vremuri și cred că suntem datori să le oferim generațiilor de astăzi și de mâine astfel de modele. Cei peste 5,7 milioane de lei pe care Consiliul Județean Iași i-a investit în acest proiect de reabilitare și restaurare a clădirii sunt de fapt o investiție în patrimoniul cultural al Iașului, care se va reîntregi prin reintroducerea în circuitul muzeal a Casei Gane”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Valoarea finală a proiectului este de 5.752.209,05 lei, iar durata de execuție a lucrărilor a fost de 43 de luni.
”Reabilitarea acestui monument istoric a fost un proiect greu, complex, care a inclus atât refacerea finisajelor interioare și exterioare, consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, refacerea circuitului expozițional, înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor, cât și asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilități. Pe viitor se estimează că va primi 5.000 de vizitatori pe an”, a precizat directorul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, Marieta Afilipoaie.
“Înainte de această intervenție, casa era în precolaps, ceea ce înseamnă că era nesigură pentru a fi utilizată. Planșeele erau sprijinite cu popi și practic nimeni nu avea acces în interior. Această casă aproape demolată a fost subiectul unei cercetări de parament care ne-a permis să înțelegem și în ce etape s-a construit. Acesta este motivul pentru care, foarte discret în casă, veți găsi în tencuieli sugestii ale golurilor care au aparținut casei inițiale și acesta este și motivul pentru care în axul intrării am conservat un perete confinat cu elemente din lemn care atestă și istoria casei și felul în care se construia acum aproape 150 de ani. Deci, o istorie spusă în straturi la care am mai adpăugat astăzi încă unul pentru că intervențiile noastre arată epoca în care sunt construite. Toate se închid pentru a crea acest obiect care sperăm să aibă o unitate în diversitate’’, a declarat arhitectul Filip Ciobănașu.
“Asistăm la un moment pe care pot să îl numesc istoric pentru că în salba muzeelor literare ieșene se mai adaugă un nou muzeu. Clădirea a fost cumpărată în anul 1838 de Nicolae Gane și aici s-au desfășurat o parte din ședințele Societății Culturale Junimea. A fost o perioadă lungă în care ușile au fost ferecate deoacere clădirea era foarte deteriorată, dar iată că în cadrul acestui proiect avem ocazia să admirăm o clădire cu o viață nouă și sperăm noi cu expoziții care vor încânta pe toată lumea. A fost o provocare acest proiect pentru că sunt spații cum ar fi laboratoarele de restaurare carte, arhivele foto-video și depozitul de bunuri de patrimoniu care vor fi deschise spre vizitare. Este ceva cu totul nou. Vor fi locuri în care se va crea , se va lucra și se va forma gustul pentru istorie, pentru muzeografie, pentru patrimoniu și pentru artă, a afirmat Anca Buzea, directorul adjunct al MNLR Iași.
Casa Nicolae Gane a fost construită pentru familia Vârnav înainte de 1825 și a fost refăcută și transformată de-a lungul timpului în mai multe rânduri. A găzduit la mijlocul secolului al XIX-lea pe consulul francez la Iași, Victor Place (1818-1875) înflăcărat susținător al unirii Principatelor române de la 1859. A fost cumpărată de Nicolae Gane (1838-1916) de la Iorgu Vârnav cu 1.200 de galbeni la 9 iunie 1871 și a fost locuită, între anii 1871 și 1916, de numeroasa familie a lui Nicolae Gane – magistrat, avocat, scriitor, membru al Societății culturale „Junimea” și al Academiei Române, om politic și primar al Iașilor (de cinci ori între 1872 și 1911). De Nicolae Gane se leagă o seamă de realizări edilitare: aducțiunea apei potabile pentru Iași de la Timișești, inaugurarea actualului edificiu al Teatrului Național din Iași, asfaltarea centrului orașului, construirea uzinei electrice și introducerea tramvaiului electric, inaugurarea abatorului ș.a. După plecarea mai multor junimiști la București, casa lui Nicolae Gane a găzduit mai multe întâlniri ale cunoscutei societăți culturale.
Imobilul a fost vândut de fiul lui Nicolae Gane Direcției Regionale Silvice. După 1948, clădirea a trecut în patrimoniul Primăriei Iași, fiind atribuită Întreprinderii de Gospodărie Comunală, iar după 1989, în aceeași clădire au funcționat birouri ale Regiei Autonome de Termoficare Iași și ale Direcției Naționale Anticorupție. În data de 13 octombrie 1993 a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, în incinta căruia au funcționat expoziții dedicate lui Nicolae Gane, administrației publice a orașului Iași, instrumentelor de scris, precum și Laboratorul de restaurare carte și documente al Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Din 2008, casa a fost închisă pentru conservare.