Cinci operatori economici au depus oferte pentru a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din regiunea Nord-Est – Spitalul Regional de Urgență Iași. Obiectul contractului constă în organizarea de șantier, lucrări pregătitoare și împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii și lucrări de deviere a utilităților.
“Pentru mine ca președinte al CJ Iași și pentru întreaga comunitate ieșeană este o bucurie că proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași este cel mai avansat dintre toate cele 3 spitale regionale și că am ajuns în această etapă în care suntem aproape de începerea lucrărilor. Aș spune că SRU a intrat pe un făgaș normal, iar evoluția proiectului are șanse reale să decurgă conform ultimului calendar prezentat de Ministerul Sănătății. Am așteptat destul zece ani acest Spital Regional de Urgență, iar timpul nu mai are răbdare cu noi”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Sănătății, SRU Iași ar urma să fie gata și să primească primii pacienți în 2027. Viitorul Spital Regional de Urgență va fi un complex de 7 etaje, cu 850 de paturi. Partea extinsă orizontală a clădirii se va întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (3 şi 4). La parter şi la primul etaj vor fi servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii, iar la etajele 3-4 se vor fi zone de învăţământ. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport. Subsolul va include în principal servicii de suport, respectiv spălătorie, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor etc. Viitoarea unitate medicală va avea, de asemenea, peste 1.500 locuri de parcare.
Valoarea totală a proiectului este de 2.3799.575.202,02 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 684.906.513,63 lei – finanțare nerambursabilă FEDR 223.320.500 lei și bugetul de stat 458.296.407,65 lei.