Vacanța de vară ar trebui să însemne pentru cei mici joacă și distracție, însă nu există sezon cald în care, spun medicii, o parte dintre copiii să nu se confrunte și cu una dintre bolile specifice verii.
De exemplu, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria”, în doar două săptămâni, numărul total de pacienți cu gastroenterită și enterocolită a fost de peste 80. Dintre aceștia, 32 au ajuns cu deshidratare acută.
”Pacienții au ajuns în UPU cu simptome ca greață, vărsături, dureri de stomac, crampe intestinale, diaree și/sau febră. Enterocolita trebuie tratată și ținută sub control, pentru că afectează echilibrul hidroelectrolitic și biologic, asadar simptomele nu trebuie ignorate si nici tratate cu leacuri din folclor, ci doar la indicația unui medic specialist. Apoape 20 la sută din patologia de vacanță, este reprezentată de cea digestivă”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria”
Enterocolita apare cel mai des in timpul sezonului cald, temperaturile ridicate fiind favorabile dezvoltării anumitor bacterii, dar și alterarii alimentelor. Poate fi de cauza parazitară, virală sau bacteriană(E.coli si Salmonella). Afecțiunea se transmite prin contact direct cu persoane bolnave sau alimente infectate.
Medicii recomandă părinților să fie extrem de atenți la alimentația copiilor și în aceeași măsură să acorde importanța cuvenită și igienei celor mici, pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de boli și vizita la spital.