În cadrul celui mai mare proiect de cooperare între Grupuri de Acțiune Locală (GAL) la nivel național a avut loc joi, 10 august, un eveinment special în cadrul căruia au fost prezentate public rezultatele obținute în cei doi ani care au însemnat această primă perioadă de implementare.
„QR4ALL” este un concept prin care au fost create legături între acțiunile celor care fac eforturi în direcția dezvoltării și promovării turismului în mediul rural.
Prin asocierea în același proiect a nouă GAL-uri – „Colinele Iașilor”(coordonator), „Stejarii Argintii”, „Valea Prutului”, „Regiunea Rediu-Prăjeni”, „Ștefan cel Mare”, „Dealurile Bohotinului”, „Microregiunea Belcești-Focuri”, „Siret Moldova” și „Codrii Pașcanilor” – a fost implementat acest proiect pe teritorul a 80 de comune din județele Iași, Vaslui, Neamț și Botoșani.
Având ca obiectiv general stimularea turismului prin identificarea și valorificare obiectivelor locale utilizând metode inovative și interactive, proiectul „QR4ALL” a avut o finanțare de 1.034.563 euro care s-a concretizat prin realizarea a 12 festivaluri de promovare în mediul rural, 40 de trasee turistice marcate pe harta interactiva, 9 scurt metraje documentare de prezentare a obiectivelor turistice și a traseelor identificate și a unui site și un ghid digital interactiv prin intermediul codurilor QR.
Pe lângă toate acestea au fost achiziționate și puse la dispoziția doritorilor, 199 de biciclete montane, 21 de biciclete montane electrice, 46 de ATV-uri, o scenă mobilă, un ecran gonflabil împreună cu aparatura necesară pentru proiecții în aer liber și corturi pentru realizarea de evenimente.
Finanțarea a fost asigurată în cadrul „LEADER”, Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 2014 – 2020 (măsura 19). Acest program este derulat cu fonduri europene de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„QR4ALL” este considerat de finanțator un model de bună practică și a fost preluat la o scară mai mică și de alte organizații din țară. De remarcat este faptul că parte dintre scurt metrajele documentare au fost prezentate și la Festivalul de film documentar de la Cannes din acest an și tot în acest an proiectul a primit premiul „Ochiul Magic” din partea Asociație Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România.
Detalii despre trasee si obiective turistice găsiți pe site-ul https://qr4all.ghidturistic-ne.ro/zone-turistice/