Elevii ieşeni din lotul naţional al României, care a obţinut primul loc la Olimpiada Internaţională de Geografie, și cei doi profesori îndrumători s-au întors acasă. Pentru rezultatele deosebite au fost premiați în cadrul unei festivități care a avut loc Inspectoratul Şcolar Județean Iași.
Olimpiada Internațională de Geografie (IGEO) 2023 a avut loc în orașul Bandung din Indonezia. Doi dintre elevii membri ai lotului sunt din Iași, Daniel Nicolae Hanganu de la Colegiul Național Iași – medalie de aur și Tudor Sebastian Olariu de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, medalie de argint, unul din București și unul din Focșani.
”Cea mai dificilă probă mi s-a părut a fi proba multimedia. Întrebările au fost grele. Acolo au fost cele mai multe probleme. Proba practică a fost şi ea destul de dificilă. A necesitat noţiuni de geologie, dar a trebuit să stăm şi mult timp în soare, climatul nefiind chiar prietenos. A fost o competiţie de anduranţă. După 6 ore de stat în teren a trebuit să revenim în sală să scriem, să fim creativi, să răspundem la întrebări cu soluţii şi proiecte. Proba scrisă a fost nivelul standard pentru o olimpiadă internaţională, dar nu mi-a pus probleme aşa de mari”, a spus Daniel Nicolae Hanganu, medaliat cu aur.
”Proba scrisă a constat în şase subiecte şi accentul este mai puţin pus pe informaţii teoretice şi mai mult pus pe probleme care ar putea apărea. S-au combinat elemente de geografie, fizică, cu elemente de geografie umană. Proba practică a constat în două părţi, unde am mers pe teren, şi partea în sală era mai puţin teoretică decât creativă. Se cereau anumite probleme pentru care noi trebuia să le găsim soluţia. Ultima parte, multimedia a pus în dificultate pe toată lumea”, a spus Tudor Sebastian Olariu, elev de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, medaliat cu argint.
Coordonatorii lotului au fost profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean de la Colegiul Național Iași.
”Copiii sunt buni, facem o pregătire serioasă, din toate punctele de vedere, îi pregătim chiar și psihologic, chiar și climatic, avem grijă de fiecare aspect, pregătirea se termină înainte cu 5 zile și atunci când mergem acolo suntem bine pregătiți . Lotul de anul acesta a fost unul foarte, foarte bun”, a declarat Dorin Fiscutean, coordonator lot.
”I-am primit, astăzi, cu mare bucurie, în mijlocul nostru, pentru a împărtăşi impresii desprinse din cele zece zile de concurs, pe Daniel Hanganu de la Colegiul Național care a fost distins cu medalie de aur şi pe Tudor Olariu de la Colegiul Național “Costache Negruzzi” premiat cu medalie de argint. Alături de ei, ne-au onorat cu prezența colegii noştri, Dorin şi Cornelia Fiscutean, coordonatorii lotului olimpic român pentru disciplina geografie şi Florin Iancu, profesorul care l-a pregătit pe Tudor pentru performanță încă din clasa a V-a.
Povestea de succes care s-a scris zilele trecute în Indonezia completează palmaresul impresionant al şcolii de geografie de la Iaşi cu o nouă recunoaştere în plan competițional internațional şi situează încă o dată România pe harta performanțelor educaționale ale lumii.”, a declarat prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General al I.S.J. Iași.