Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a participat, astăzi, la o dezbatere pe tema centrelor de zi din județ.
Evenimentul, organizat de CentreZi RO – Rețeaua Națională a centrelor de zi pentru copiii aflați în risc de sărăcie, alături de Consiliul Județean Iași, a reunit reprezentanți ai autorităților locale, ai centrelor de zi, DGASPC, ISJ Iași și beneficiari direcți ai serviciilor sociale.
„Sprijinul pentru categoriile vulnerabile este esențial ca să putem evita separarea copiilor de familie și preluarea lor în sistemul de protecție socială, pentru că orice copil trebuie să aibă șansa de a crește alături de părinți. Centrele de zi sunt ca o a doua casă în care copiii primesc o masă caldă, sunt ajutați la lecții, interacționează cu cei de vârsta lor și participă la activități care să le stimuleze dezvoltarea. Anul acesta am alocat peste 5 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile de funcționare din cele 18 centre pentru care primăriile ne-au cerut sprijin. Copilul din familiile vulnerabile este o prioritate pentru noi şi ne dorim ca astfel de centre de zi să funcționeze peste tot unde este nevoie, ca să le putem oferi tuturor un viitor mai bun. Primăriile sunt cele care trebuie să implementeze astfel de proiecte destinate copiilor din categoriile de risc, iar aici intervine o barieră, cea a sustenabilității centrelor de zi. Tocmai de aceea, ca să putem răspunde nevoilor mari din județ, ne-ar ajuta o diversificare a instrumentelor de finanțare”, a declarat, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
La nivelul județului Iași există, în prezent, 43 de centre de zi, iar 26 dintre acestea sunt în mediul rural, ceea ce înseamnă o acoperire de aproximativ 26,5% a UAT-urilor.
„Întrucât în România legislația specifică domeniului asistență socială atribuie un loc prioritar prevenției, iar prevenția este prevăzută ca o responsabilitate exclusivă a unităților teritoriale administrative (UAT), apreciem în aceste context că, în fiecare comunitate ar trebui să existe cel puțin un Centru de zi, care să ofere celor aflați în nevoie, servicii de consiliere și suport adecvate și accesibile, destinate prevenirii și soluționării situațiilor de dificultate în care se află. Existența centrelor de zi în comunitate ar fi un sprijin real și pentru implementarea noilor reforme în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, reforme care au ca obiective principale pe lângă prevenirea separării copilului de familie, dezinstituționalizarea și reducerea perioadei de ședere în sistemul de protecție specială, a copiilor cu măsuri de protecție specială”, a afirmat director general adjunct al DGASPC Iași, Niculina Karacsony.
„CentreZi RO – Rețeaua Națională a centrelor de zi pentru copii își propune să rupă cercul sărăciei extreme și al injustiției sociale prin susținerea intervențiilor integrate și investiții în prevenirea abandonului familial și educațional pentru orice categorie de vulnerabilitate a copilului. Prin vocea comună a rețelei, centrele de zi își vor face auzite nevoile astfel încât tot mai mulți copii să beneficieze de servicii sociale pentru a avea o viață decentă și pentru a deveni adulți independenți și contributori în societate” a spus Ioana Șeremet, specialist advocacy Organizația Umanitară CONCORDIA.