Noaptea Muzeelor la Sate ar trebui să fie acel proiect care să schimbe sensul drumurilor voastre zilnice, să părăsiți orașele și să vă duceți în România frumoasă, tihnită, așezată, rânduită, sănătoasă, înțeleaptă. Să onorăm acei oameni entuziaști și necunoscuți, acele organizații pline de suflete și minți creative care încearcă să țină în viață nu numai case și monumente din trecut, ci și memoria noastră istorică și culturală. Sunt niște eroi tăcuți și neștiuți cărora le putem confirma, pe 2 septembrie, că munca lor are sens și că nimic nu este inutil. Ei aduc valoare comunităților lor.
Niciunde în alte părți nu întâlnești atât de multe locuri și lucruri care așteptă să fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este cel mai mare proiect de arheologie simbolică, un proces unde poți da la o parte straturi și straturi de istorie, cultură, tradiții, obiceiuri, comportamente, meșteșuguri, artă, superstiții, cântece, rezistență la rău.
În județul Iași pot fi vizitate opt muzee!!!
Biblioteca Erbiceni păstrează vii obiceiurile și tradițiile populare locale. Accesul în muzeu este gratuit, iar programul de vizită este între orele 17:00-21:00.
Memorialul Ulmi-Poleni, comuna Belcești este unloc de o mare încărcătură istorică, cuprinde panouri cu descrierea evenimentelor istorice ce au avut loc pe aceste meleaguri în decursul timpului. Muzeul are intrarea liberă și non-stop.
Muzeul Centrului Cultural Ruginoasa surprinde chipul țăranului din Ruginoasa reflectat în numeroase scrieri, dar și fotografii document din presa vremii. Muzeul se poate vizita gratuit, în intervalul orar 10:00 – 17:00.
Muzeul etnografic Gârbia, comuna Todirești prezintă povestea sărbătorilor de iarnă ale gospodarilor. Accesul în muzeu este gratuit între orele 19:00 – 23:00.
Muzeul Satului Moșna în nocturnă ne introduce în trecutul istoric al așezării, unde vom descoperi câteva elemente de arheologie locală, care fac trimitere la vechea așezare sub formă de cetate antică, datată din sec. III i. Hr. Muzeul se poate vizita între orele 10:00-23:00, gratuit.
Noaptea Muzeului din Sirețel cuprinde mai multe obiecte ce prezintă interes istoric, artistic și tehnologic, care au legatură cu comunitatea locală. Vizitatorii pot urmări cu ușurință drumul pe care-l parcurge firul de lână de la început și până când se transformă în produs finit. Muzeul poate fi vizitat în intervalul orar 17:00–21:00, gratuit.
Muzeul Satului Focuri vă oferă imaginea completă a elementelor tradiționale de vestimentație, ustensile și unelte agricole provenind din gospodării din zona Focuri. Muzeul oferă accesul liber între orele 17:30-21:00.
Muzeul Satului Osoi, comuna Comarna valorifică istoria școlii, muzeul aflându-se în clădirea primei școli din localitate, fost chit călugăresc, construit în anul 1864. Muzeul este deschis între orele 17:00-20:00.