Marius Sorin DANGĂ, vicepreședinte al CJ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a șasea ediții a Festivalului de Muzică Bizantină (IBMF) de la Iași, la care Consiliul Județean este partener.
“Suntem bucuroși că și Consiliul Județean Iași a putut sprijini această manifestare muzicală impresionantă care și-a câștigat un loc aparte în patrimoniul cultural al Iașului. Într-o lume în continuă schimbare, muzica aceasta sacră rămâne ancorată în tradiție, transmite emoții și trăiri profunde, fiind o formă de rugăciune în sine. Și unde se putea mai bine, dacă nu la Iași, capitala culturală și spirituală a țării, să putem găzdui acest eveniment dedicat sufletului? Nici că se putea o prefață mai potrivită decât acest festival pentru Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de care ne desparte mai puțin de o lună. Vă invit, dragi ieșeni, și nu numai, să veniți în număr cât mai mare pentru a celebra și a explora bogăția și frumusețea muzicii bizantine”, a transmis Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ Iași.
În contextul declarării anului 2023 ca Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești și Anul cultural „Dimitrie Cantemir”, organizatorii Festivalului au propus trei arii tematice, reunite sub genericul Toată suflarea să laude pe Domnul! – Imnografia și arta psaltică, Cântărețul bisericesc în actualitate, Dimitrie Cantemir 300.
Festivalul de Muzică Bizantină reunește invitați din Grecia, Liban, Albania, SUA, Serbia și România, iar programul include concerte de muzică psaltică și muzică tradițională, numeroase momente liturgice, ateliere de muzică, o dezbatere publică și o masă rotundă. Locațiile evenimentelor sunt: Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Catedrala Mitropolitană, Sala „Iustin Moisescu” – Complexul Mitropolitan, Casa de Cultură a Studenților și Grădina Publică Pala