Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a participat la festivitățile de deschidere a cursurilor de la Universitatea de Arte “George Enescu”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Universitatea de Arte “George Enescu” a organizat o festivitate specială în Sala Eduard Caudela din Casa Balș. Prezent la eveniment, președintele CJ, Costel Alexe, i-a asigurat pe studenți că obiectivele culturale ale Iașului reprezintă o prioritate pentru administrația județeană.
“Vă mărturisesc că pentru mine ca președinte al Consiliului Județean este astăzi nu doar o dorință, ci un obiectiv asumat, să redăm Iașului o clădire reabilitată în care să funcționeze Filarmonica de Stat, să continuăm demersurile pe care le-am început de a construi Opera Națională Iași în Copou, să investim în reabilitarea clădirii Teatrului Luceafărul și să avem spații adecvate pentru toate instituțiile noastre cultural-artistice. Avem nevoie de aceste bijuterii arhitecturale în care studenții să își poată desfășura activitatea și în care talentul lor să înflorească. Iașul este prin definiție capitala culturii, iar Opera, Teatrul Național, Filarmonica nu trebuie să lipsească de pe harta investițiilor locale. Prin proiectul depus în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, vom avea acces la o finanțare europeană în valoare de 16 milioane de euro cu care vom putea reda strălucirea Filarmonicii, iar prin parteneriatul cu Ministerul Culturii se va construi la Iași și un nou sediu pentru Operă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
La UAIC, prima universitate a României, festivitatea de deschidere s-a desfăşurat în Aula Magna “Mihai Eminescu”. În mesajul adresat comunității academice, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a subliniat rolul important pe care îl are Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
“Iașul este o perlă în coroana educației din România, ceea ce face ca Universitatea Alexandru Ioan Cuza să fie perla educației din Iași. Este prima instituție de învățământ din țară, cu un patrimoniu cultural bogat și o tradiție academică de peste un secol și jumătate, cu peste 25.000 de studenți care învață în cele 15 facultăți și cu aproape 750 de cadre didactice care le îndrumă pașii.
Cu cel mai mare număr de facultăți și cel mai mare număr de studenți, UAIC aduce pe piața muncii cei mai mulți specialiști, acoperind aproape toate domeniile de activitate – de la Drept, Economie, Istorie, Psihologie, Teologie la IT, Jurnalism, Fizică. Este de așteptat, așadar, ca studenții de aici să influențeze aproape în cea mai mare măsură viitorul comunității ieșene. De aceea, îi încurajez să se folosească de energia pe care o au acum și de atuurile tinereții pentru a-și îndeplini visurile. Astăzi, au mult mai multe oportunități decât generația mea, mult mai multe surse de informare, mult mai multe mijloace de a se forma și mai multă putere de a modela nu doar viitorul, ci și prezentul”, a transmis președintele CJ, Costel Alexe.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ceremonia de deschidere a noului an a fost înglobată într-un eveniment organizat în premieră la TUIASI, Welcome Day, pentru bobocii și studenții din ani mai mari ai Politehnicii ieșene.
În discursul susținut în cadrul festivității, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, i-a felicitat, deopotrivă pe profesori și studenți, pentru că prin activitatea lor pun Iașul pe harta marilor centre educaționale din Europa de est.
“Cu un patrimoniu cultural bogat și o tradiție academică de secole, suntem mândri să spunem că Iașul este gazda unora dintre cele mai prestigioase universități din țară, printre care se numără și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi. Pentru cei care sunt ieșeni, născuți și crescuți aici, mă bucur că au ales să rămână acasă. Pe cei care au ales Iașul pentru a urma studiile universitare, îi felicit, pentru că astăzi județul nostru este unul dintre cele mai bune locuri din țară pentru a studia. Suntem al doilea cel mai tânăr județ din România, iar asta înseamnă că suntem mereu în mișcare, deschiși la idei noi și plini de entuziasm pentru viitor. Ritmul în care se dezvoltă astăzi Iașul este probabil cel mai alert din România, iar numărul oportunităților pentru studenți și tineri crește exponențial. Mi-aș dori ca, din cei peste 14.000 de studenți înscriși în ciclurile universitare la UTI, să rămână un număr cât mai mare în Iași și după finalizarea acestei etape, să își întemeieze o familie aici și să contribuie la succesul comunității noastre”, a spus președintele CJ, Costel Alexe.