Parte integrantă din programul de internship al Consiliului Județean Iași este și cunoașterea instituțiilor de educație și cultură aflate în administrarea acestuia. Un prim pas a fost vizitarea secțiilor Muzeului Național al Literaturii Române din Iași și a expozițiilor permanente organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi.
Urmarea acestei experiențe a fost aceea de a-și exprima impresiile și gândurile lor după contactul nemijlocit cu o parte dintre instituțiile de cultură ale Consiliului Județean Iași, iată câteva dintre opiniile acestora:
„Experiența de a participa la maratonul muzeelor a reprezentat pentru mine o nouă ocazie de a-mi aminti frumusețea artei, indiferent de forma sa. Tururile ghidate oferite de fiecare muzeu în parte m-au captivat, iar informațiile primite m-au determinat să privesc din altă perspectivă obiectele expuse.
Muzeul cel mai apropiat sufletului meu este Muzeul Poeziei, în care sunt expuse diverse opere ale marilor scriitori români sub o altfel de viziune. De la tablouri, la obiecte reprezentative, versuri cu notorietate așezate sub umbrela creativității artiștilor. Am reușit să citesc printre cărțile expuse poezia „Ce greu e să mângâi”, de Ana Blandiana, poezie care vorbește despre oamenii puri care se tem de iubire.
Un alt muzeu ce a reușit să îmi capteze întreaga atenție este Muzeul Teatrului Evreiesc de Stat. Ghidul ne-a redat realitatea teatrului evreiesc, începuturile, ascensiunea și sfârșitul acestuia. M-a impresionat discrepanța de viziune dintre teatrul romanesc, accesibil exclusiv claselor sociale înalte și teatrul evreiesc, destinat săracilor.
De asemenea, Muzeul de Artă Naivă a surprins complexitatea unei viziuni simpliste. Modul în care sunt redate emoții prin prisma unor tablouri simple, dar cu impact, mi-a amintit de nevoia oamenilor de a trăi simplu, dar profund.” – Patricia Rubică, intern în cadrul Serviciului Comunicare, Relații Publice, Relații Internaționale și Protocol.
„Această experiență mi-a oferit prilejul de a-mi îmbogăți cunoștințele generale și de a descoperi o altă față a orașului de azi. Consider că istoria este un reper important pentru fiecare om iar prin intermediul ei reușim să ne descoperim originile, valorile, cultura care au condus la versiunea noastră de astăzi. Responsabilitatea noastră primară este aceea de a menține istoria vie. În plus, cred că excursia ne-a apropiat pe noi internii mai mult și am avut ocazia de a socializa și de a împărtăși noi idei.” Irina Denisa Simion – Direcția Economică
„În urma aplicării în cadrul acestui Internship am crezut cu tărie ca informațiile de care voi avea parte vor veni pe palieră profesională, strict legată de domeniul în care vom activa însă am rămas surprinsă de activitățile pe care Consiliul Județean Iași le-a pregătit pentru noi.
Desigur că, la sfârșitul acestui program va trebui să fim destul de bine informați în legătura cu ce se ocupă instituția în sine, dar prin propunerea de a vizita o parte din muzeele din Municipiul Iași am înțeles că pregătirea noastră nu se rezumă doar la munca pe care ne-am angajat să o facem la Consiliu, ci și la dezvoltarea noastră ca oameni conștienți de istoria care ne înconjoară.” – Petra Ioana Karacsony – Direcția juridică
„În cadrul programului de intership la Consiliul Județean, am avut ocazia să fim turiști pentru o zi în propriul oraș. În timpul vizitei mele, am avut șansa de a păși în universurile intime ale unor figuri literare de excepție.
Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul m-a introdus în viața și opera acestui ierarh și scriitor remarcabil. Vizitând acest muzeu, am avut ocazia să admir tiparnița, primul Cod Civil, primul dicționar și cazania, obiecte istorice care au jucat un rol crucial în dezvoltarea culturală și juridică a României.
Casa Memorială Otilia Cazimir m-a introdus în universul poetic al acestei mari scriitoare. Aici am aflat despre viața sa, inspirațiile și emoțiile care au dat naștere versurilor sale. Parfumurile de lavandă și atmosfera plină de grație au adăugat o notă specială acestei experiențe.
La Casa lui George Topîrceanu, am avut ocazia de a explora universul plin de umor al acestui mare poet. Cu zâmbetul pe buze, am admirat caricatura care îl înfățișa cu pantofi cu toc și am aflat despre povestea de dragoste din acesta și Otilia Cazimir.
Casa Pogor din Iași este o bijuterie culturală și istorică care te captivează din primul moment în care pășești pragul său. Casa Pogor este un loc unde istoria prinde viață datorită sălii sale interactive. Aici trecutul se întâlnește cu tehnologia modernă pentru a oferi o experiență educațională amuzantă.
Casa Muzeelor din Iași a fost un adevărat tezaur de cunoaștere despre istoria și cultura Moldovei. Aici am avut oportunitatea de a explora expoziții variate, de la etnografie la artă contemporană. Descoperirea Muzeului Copilăriei Comuniste mi-a oferit o perspectivă impresionantă asupra istoriei țării.
În concluzie, vizita mea la aceste locuri a fost o experiență fascinantă. Iașul este un oraș plin de istorie și cultură, iar aceste muzee și case memoriale oferă o fereastră în trecutul și moștenirea culturală a României. Încurajez cu căldură pe toți cei interesați de artă, literatură și istorie să exploreze aceste locuri minunate și să se bucure de bogăția culturală a Iașului. Este o aventură care vă va îmbogăți cunoștințele și vă va lăsa cu amintiri neprețuite.” Sorina Cimpoeșu – Biroul Relații cu Publicul, Monitorul Oficial, Ghișeul Unic, Arhivă și Secretariat ATOP
„Orașul Iași este unul bogat în istorie și cultură, iar vizita la muzeele sale este o experiență de neuitat.
Vineri am avut ocazia să vizitez doar câteva din aceste locuri încărcate cu istorie. Acolo am întâlnit oameni dedicați și pasionați care ne-au povestit istoria fiecărui monument. Pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă și, la rândul meu, vreau să îi îndemn și pe alții, când au puțin timp liber, să facă un tur al acestora pentru a descoperi o imagine fascinantă a patrimoniului cultural al Iașului.” Iulian Marian Baciu – Direcția Achiziții Publice