Aeroportul Internațional Iași a organizat, astăzi, 23 noiembrie, un amplu exercițiu de intervenție cu forțe în teren, pornind de la scenariul producerii unui accident de aviație civilă în perimetrul aeroportuar, la o distanță de până în 1000 m de capătul pistei de decolare-aterizare. Desfășurarea evenimentului s-a realizat cu sprijinul personalului aeroportuar și al autorităților: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Iași, Unitatea Primire Urgențe UPU-SMURD, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Unitatea Militară UM 01564.
Prin această acțiune s-a urmărit:
– testarea capacității de intervenție și de salvare a persoanelor, în cazul unui accident aviatic
în perimetrul aeroportului
– perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de accidente structurale și incendii la aeronave
– desfășurarea activităților cu respectarea procedurilor de intervenție și antrenarea întregului personal implicat în răspunsul la situații de urgență
– verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, structurile cu funcții de sprijin din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași și personalul cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din cadrul R.A. Aeroportul Iași.
Exercițiul complex s-a desfășurat la limita zonei perimetrale a Aeroportului, după următorul scenariu: La ora 09:42, turnul de control al aeroportului anunță că o aeronavă AIRBUS A320, având la bord 100 de pasageri și 5 membri ai echipajului, a aterizat lung și a ieșit de pe pista 32. Aeronava a depășit zona de siguranță de la capătul pistei, a deviat spre dreapta, s-a lovit de taluzul de la nord-est de pistă și s-a oprit la 10 m de gardul perimetral al aeroportului. În urma impactului cu solul, aeronava a fost avariată, s-a scurs combustibil care s-a aprins și s-a declanșat un incendiu. Imediat au fost alarmate forțele de intervenție ale Aeroportului Iași, ISU, SMURD, SAJ, Poliția și Jandarmeria, și s-a activat planul roșu de intervenție. S-a procedat la izolarea locului de intervenție, securizarea acestuia și facilitarea accesului în zonă pentru personalul și mijloacele sosite la intervenție. S-a intervenit prompt pentru izolarea și, apoi, lichidarea incendiului, concomitent cu evacuarea pasagerilor și a echipajului aeronavei. Primele sosite la locul accidentului au fost echipajele de intevenție ale Aeroportului Iași (două autospeciale PSI și o ambulanță) și, la scurt timp, forțele de sprijin din exterior, respectiv: patru autospeciale PSI, trei ambulanțe SAJ și trei ambulanțe SMURD. În urma trierii medicale, au fost înregistrate 20 de victime, din care 8 (opt) persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului, iar 12 au fost imediat transportate la spital.
„Acest exerciţiu general cu desfăşurarea forţelor în teren este obligatoriu și îl organizăm o dată la doi ani, conform reglementărilor internaţionale. Trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru situații deosebite care presupun mobilizarea întregii comunități. Luna viitoare, va ajunge la aeroport a treia autospecială de pompieri, achiziție importantă din proiectul de siguranță și securitate pe care îl finalizăm anul acesta. Noua autoutilitară va îmbunătăți semnificativ capacitatea serviciului de salvare și stingere al Aeroportului de a interveni prompt în caz de incendiu sau accident aviatic. Mulțumesc tuturor participanților pentru sprijinul, implicarea și eforturile depuse în organizarea și desfășurarea exercițiului de astăzi”, a spus Romeo Vatră, Directorul General al R.A. Aeroportul Iași.