Plenul Consiliului Județean Iași, reunit în ultima ședință ordinară din acest an, a aprobat 40 de proiecte de hotărâre din mai multe domenii de interes. Întâlnirea consilierilor județeni a fost și un prilej pentru prezentarea celor mai importante proiecte pe care administrația județeană le-a finalizat în acest an.
”Cea mai mare realizare din 2023 este, în mod cert, noul Terminal de la Aeroportul Iași pe care ne pregătim să îl inaugurăm. În primăvara viitoare va fi operaționalizat și va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual. Am prins ultimul avion cu această investiție semnificativă care ne va ajuta să atragem mai mulți turiști și investitori în județul nostru, generând astfel o creștere economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pentru comunitatea noastră. Suntem mândri de ceea ce am realizat și suntem convinși că acest nou terminal va fi un motor important de dezvoltare pentru județul nostru” , a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Un alt obiectiv major de infrastructură pe care Consiliul Județean Iași l-a dus la bun sfârșit în acest an este Axa rutieră strategică Iași-Suceava. Au fost recepționate lucrările pe Loturile 1 și 2 și urmează recepția pentru Lotul 3. În total, au fost modernizați 92 de kilometri de drum județean. Progrese importante, în 2023, a înregistrat și proiectul de 600 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă și canalizare derulat de ApaVital, cel mai mare proiect de investiții la nivel regional. Anul 2023 a însemnat și finalizarea lucrărilor de reabilitare a Spitalului pentru Copii ”Sfânta Maria” Iași, o investiție de 133,8 milioane de lei. “Călător pe meridiane culturale’’ este un alt proiect încheiat cu succes, în cadrul căruia a fost restaurată Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, un spațiu de poveste de care se vor putea bucura și generațiile viitoare. Pe lângă reabilitarea patrimoniului cultural, o prioritate pentru administrația județeană a fost și educația. CJ Iași a obținut fonduri de peste 100 de milioane de lei, din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 108 unități de învățământ din județ. Totodată, s-au atras 36 de milioane de lei pentru achiziționarea a 26 de microbuze electrice ce vor fi distribuite către 26 de comune, iar în paralel a fost depus la Ministerul Mediului un proiect pentru achiziția de microbuze hibride pentru transportul elevilor, în valoare de 21 de milioane de lei.
“Prin toate aceste investiții vrem să le oferim ieșenilor o viață mai bună, indiferent de comunitatea în care trăiesc. Există încă multe provocări și mai avem mult de făcut, dar suntem hotărâți să abordăm fiecare proiect pe care îl vom implementa cu aceeași determinare. Le mulțumesc ieșenilor pentru încrederea acordată și îi asigur că vom continua să investim în infrastructură, în educație, în sănătate și în alte domenii cheie pentru dezvoltarea județului nostru. Sunt mândru să fac parte din această comunitate și sunt convins că, împreună, vom reuși să construim un viitor mai bun pentru noi toți’’, a afirmat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Detalii despre cele 40 de proiecte de hotărâre care au fost aprobate în ședința de astăzi puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean, www.icc.ro, accesând link-ul: