Luna ianuarie este în fiecare an sub semnul a două mari sărbători foarte importante pentru cultura și istoria României: Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie și Ziua Unirii Principatelor Române – actul fundamental în realizarea Statului Național Unitar Român – 24 ianuarie.
În mod firesc activitățile și acțiunile Muzeului Național al Literaturii Române din Iași au fost predominant circumscrise acestor mari evenimente. Astfel pe lângă atelierele de lectură și educație muzeală care se desfășoară lunar în cadrul instituției s-au remarcat câteva proiecte speciale: Atelier de poezie cu Elena Simion & Claudiu Ioan Maftei cu tema „Ziua Culturii Naționale”, Vernisajul expoziției „Semnez în nume propriu: M. Eminescu” a căruia invitată special a fost dr. Suzana Bodale, de la Arhivele Naționale Iași, Conferință susținută de Alin Comșa și lansarea volumului bibliofil „Portretele lui Eminescu” și conferința susținută de Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc cu tema „Alecsandri a ales coroana poeziei” – Unirea Principatelor Române la MNLR Iași.
Un alt subiect important care s-a aflat în calendarul activităților lunii ianuarie a fost cel al comemorării victimelor Holocastului.
Pogromul de la Iași – istorie și memorie, proiect dedicat Pogromului de la Iași, bazat pe volumul „Ten Stories. The Iași Pogrom”, tradus de Mircea Laslo și publicat la Editura Muzeelor Literare Iași a fost realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român New York, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași în ziua de 26 ianuarie.
În cadrul unui proiect finanțat printr-un grant TOLI (Institutul Olga Lenyel, New York), Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Aron -Vodă” din loc. Aroneanu, județul Iași și Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”, Târgu Frumos, județul Iași a avut loc conferința „Holocaust – istorie și lecții de viață” a cărei invitat special a fost Moshe Groper, consilier al Primarului Municipiului Iași în relație cu comunitățile etnice și cetățean de onoare al Municipiului Iași.
Pe lângă cele câteva sute de participanți la proiectele culturale ale MNLR Iași pe parcursul lunii ianuarie la expozițiile permanente și temporare organizate în muzee au fost eliberate peste 3800 de bilete din care ceva mai mult de un sfert au fost tichete cu valoare zero destinate special copiilor.
Vedeta primei luni a anului a fost de departe Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeuca cu peste 1500 de vizitatori.
Pentru mai multe evenimente culturale din cadrul Muzeului Național al Literaturii Iași urmăriți paginile oficiale ale muzeelor din Iași: