În cadrul celei de-a doua luni a proiectului „Dodecalog Epistolar” sunteți invitați să descoperiți o bijuterie literară semnată de elevul de liceu Nicolae Labiș.
Într-o scrisoare adresată colegului și prietenului său Georges-Marcel Tanasachi („Jorjică”), Labiș deschide o fereastră către o perioadă mai puțin cunoscută din viața și activitatea sa, anul 1952.
Această epistolă este un adevărat tezaur care ne dezvăluie ambițiile literare ale poetului, conturate pe băncile școlii în anii de adolescență. La vârsta în care conștientizarea realității îi permitea să formuleze argumente pertinente, Labiș își convinge colegul de necesitatea continuării studiilor la Școala de Literatură din București. Aici, promite el, vor avea ocazia să asiste la conferințe susținute de ,,oameni care te pot conduce în cele mai fine subtilități ale artei, care te pot transforma dintr-un diletant într-un intelectual‘‘.
Deși Nicolae Labiș este adesea reținut în memoria noastră ca un poet al melancoliei, el rămâne simbolul unei noi generații, cunoscută sub numele de „generația Labiș”. Este o oportunitate unică de a explora și de a înțelege mai bine impactul său asupra literaturii și societății.
Expoziția dedicată acestui remarcabil artist este găzduită în foaierul de la etajul I al Casei Muzeelor, în perioada 1-29 februarie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ultimul bilet de vizitare fiind eliberat până la 16:30).