Luna mărțișorului a debutat la MNLR Iași cu proiectele și acțiunile culturale dedicate celui mai mare povestitor al limbii române, Ion Creangă. Astfel, au fost organizate mai multe evenimente de creație literară și educație muzeală dedicate acestuia: Concursul Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Povești, ediția a XXXII-a, ce se va încheia pe 1 iunie; Maratonul atelierelor de educație muzeală și literară: „Timpul lui Creangă” ce a avut loc în zilele de 1 – 3 martie; „Timpul lui Creangă” Activitate de educație literară care a avut ca parteneri Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” și Palatul Copiilor din Iași.
Dintr-un total de peste douăzeci de activități desfășurate în toate locațiile instuției de cultură ieșene s-au remarcat și cele dedicate sărbătorite mamei și în general rolului și locului femeii în creația literară, atât din postura de muză cât, mai ales din aceea de creatoare.
Pe 14 martie a fost Ziua Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, moment marcat de conferința „Secvențe din istoria muzicii românești. ”Junimiștii și muzica” la care au fost invitați conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă și conf. univ. dr. Cristina Andra Răducanu din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Dintre celelalte proiecte ale lunii martie mai spicuim fără a face o clasificare a acestora, toate fiind de înaltă ținută culturală și deosebită importanță în contextul manifestărilor de acest gen din România: Clubul de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani), Ziua Mondială a Teatrului – Spectacol-lectură după schița „Întârziere” de I.L. Caragiale, Vernisajul expoziției „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”, Conferință: „Educație și societate. Francmasoneria în contextul lumii”, susținută de prof. Cătălin Turliuc.
Pe parcursul lunii precedente peste 7.200 de persoane au vizitat locațiile Muzeului Național al Literaturii din Iași, „campion” la numărul de vizitatorii fiind și în această lună proaspătul reintrat în circuitul vizitabil Muzeul „Ion Creangă” – Bojdeuca, a cărui prag a fost trecut de aproape 3000 de vizitatori.
Deosebit de remarcat a fost și faptul că aproape 2000 de vizitatori au beneficiat de bilete cu valoare zero, atât marți, 5 martie, fiind ziua cu vizitare gratuită a muzeelor cât și pentru grupurile de copii care au venit însoțiți de profesori și învățători în vizite programate.
Pentru mai multe evenimente culturale urmăriți paginile oficiale ale muzeelor din Iași: