În ziua de 15 aprilie 2024 se vor împlini 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte.
Muzeul Național al Literaturii Române Iași, instituție subordonată Consiliului Județean Iași, va organiza Zilele Bojdeucii în perioada 13-14 aprilie 2024, printr-o serie de evenimente ce aniversează cel mai îndrăgit și vizitat muzeu din Iași. Anul acesta, în timpul celor două zile, publicul va fi invitat să se bucure de un program variat de activități culturale, după cum urmează:
Sâmbătă, 13 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, va avea loc un atelier de încondeiat ouă de Paști cu meșterul popular Ana Maria Zăbavă din comuna Scânteia, jud. Iași.
În intervalul orar 11:30-12:00, pe scena din amfiteatrul Bojdeucii va evolua Taraful „Rădăcini” din Iaşi, urmat de un spectacol artistic al membrilor cluburilor de la Palatul Copiilor Iași (12:00-12:45). După aceste momente, poeții noului val ieșean Elena Simion și Lucian Brad vor susține un performance poetic dedicat pisicilor contemporane (12:50-13:00).
Programul va continua cu un moment ludic inspirat de pisicile lui Ion Creangă. La Bojdeucă, musafirii povestitorului găseau mereu „… o turmă de pisici (Fița, Sița, Florica, Frusica, Țâca, Suru, Ghiță, Vasilică, Todirică, Bălănica, Mițulica, Tărcata, Frăsina), printre care un cotoi se numea, în onoarea criticului junimist, Titu” (cf. G. Călinescu). Invitatul special, Alex Tocilescu, va purta un dialog despre pisici cu Raluca Aftene, jurnalistă TVR Iași. Alex Tocilescu (n. 1977, Bucureşti) este cunoscut scriitor şi publicitar, afecțiunea pentru aceste feline reieșind și din publicarea a două cărți îndrăgite de publicul larg: „Adevărata carte cu pisicile lui Tocilescu” (Editura Art, 2017) și „Imperiul pisicilor” (Editura Polirom, 2017) (13:00-14:00).
Duminică, 14 aprilie 2024, în intervalul 11:00-11:45, Ateneul Național din Iași va invita publicul la un spectacol de teatru pentru copii: „Capra cu trei iezi” (adaptare după Ion Creangă), în regia Ericăi Moldovan. Între orele 12:00 și 12:30, curtea Bojdeucii va găzdui un moment de muzică tradițională în interpretarea Grupului vocal „Răsunete” al CJCPCT Iaşi și al Grupului „NOi Și VECHi”.
Seria de evenimente se va încheia cu un atelier de educație muzeală, Căutătorii de cuvinte, pentru două grupe de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Aceștia vor descoperi în mod ludic universul specific perioadei în care a trăit Ion Creangă și vor descifra, prin activități interactive în cadrul muzeului, sensul unor cuvinte vechi. Formular de înscriere pentru doritori aici.
Intrarea la toate evenimentele cuprinse în program este liberă.
Proiectul Zilele Bojdeucii este organizat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Ateneul Național din Iași, Palatul Copiilor Iași, Centrul Medical „Sf. Nicolae” Iași, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Centrul Cultural „Cela Neamțu” Ciurea, jud. Iași.
Echipa de organizare: Iulian Pruteanu-Isăcescu, Ozana Dram, Valentin Talpalaru, Diana-Lona Leonte, Dora Cană, Iunia-Maria Ștefan, George Drîmbei.
* Foto afiș: Bojdeuca (1940), Arhiva MNLR Iași.