O puteți vota la categoria „Atracții cultural-educative”, accesând acest link: https://destinatiaanului.ro/destinatii/voteaza
”Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi a inaugurat în 2021 cinci noi muzee într-un edificiu cu încărcătură istorică – invitație la o plimbare în trecutul cultural al orașului. Cel ce trece pragul clădirii, inspirat numită Casa Muzeelor, își va începe călătoria începând cu 1876, an ce marchează înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume la Iași. După aceasta, va lua cunoștință de teribilele evenimente din 28-30 iunie 1941, în sălile dedicate Pogromului de la Iași.
La următorul nivel, vizitatorul va urma o incursiune în istoria literară românească, având șansa să admire, printre altele, faimosul ceas de aur cu trei capace al poetului Mihai Eminescu. Apoi va intra în primul muzeu din România dedicat ideii de poezie, o expoziție conceptuală, într-un limbaj artistic unic și ludic, creație a artistului Ion Barbu.
Ultimul nivel al casei recompune atmosfera de acasă a copilului din timpul comunismului românesc și atmosfera unei săli de clasă specifice acelei perioade.”- astfel este descris edificiul ieșean pe site-ul Destinația Anului, o platformă care „inspiră turiștii să vadă România, susținând destinațiile în efortul lor de afirmare”.
Clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6 a fost construită în anul 1896 și a avut iniţial proprietari evrei, fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu.
După mai multe încercări eșuate de a reda clădirea circuitului public, acest lucru s-a concretizat prin proiectul derulat de Consiliul Județean Iași „CONSOLIDARE, REFUNCȚIONALIZARE ȘI MANSARDARE CLĂDIRE MONUMENT ISTORIC – STRADA V. ALECSANDRI, NR. 6, IAȘI” – cod SMIS 123820, având o valoare totală de 16,6 milioane de lei.
Pe 22 iulie 2021 a devenit edificiu cultural, sub numele de Casa Muzeelor, unde funcționează 5 muzee: Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România și Muzeul Pogromului de la Iași.
O „casă” pentru cinci muzee:
Muzeul Poezie(i) – o expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie. Creată într-un limbaj artistic original, mizând pe una dintre trăsăturile fundamentale ale postmodernismului, spiritul ludic, expoziția permanentă este realizată de artistul vizual Ion Barbu.
Muzeul Literaturii Române – expoziția permanentă propune o incursiune în istoria noastră literară, organizată în 14 săli de expoziție care valorifică numeroase documente și obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite.
Muzeul Copilăriei în Comunism – realizat în parteneriat cu Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP Iași), muzeul cuprinde o expoziție permanentă împărțită în două secțiuni: o parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare și familiale.
Muzeul Teatrului Evreiesc în România – expoziția permanentă, distribuită pe 11 săli, își propune să reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc și să valorifice moștenirea instituțiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spațiul românesc.
Muzeul Pogromului de la Iaşi – amenajat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, acesta cuprinde fotografii realizate în timpul Pogromului de la Iași, mărturii, documente, artefacte, precum şi o hologramă de prezentare a d-lui Iancu Țucărman, supraviețuitor al trenului morţii Iași – Podu Iloaiei.
În Casa Muzeelor funcționează și sediul administrativ al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, săli de expoziții, de ateliere și de educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca muzeului.