Un băiețel în vârstă de opt luni a murit în urma complicațiilor provocate de rujeolă, arată o raportare a Institutului Național de Sănătate Publică. Micuțul nu era vaccinat cu ROR, fiind neeligibil (nu avea împlinită vârsta de vaccinare). A fost contact cu mama și fratele său (în vârstă de 2 ani), ambii neimunizați cu ROR și prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele trei persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea provin din comuna Moțca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași precizează că la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea imunizării.
În acest context, specialiștii DSP Iași recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți, să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta.
Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR) este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni.
”Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfășurată pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează și la nivelul județului Iași o informare cât mai obiectivă a părinților cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protectie posibilă. Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur!”, au precizat reprezentanții DSP.