Seara ultimei zile de vară a fost marcată de cea de a II-a ediție a proiectului – eveniment „Noaptea Muzeelor la Sate”, iar asa cum stă bine oricărui astfel de proiect este foarte util să avem un moment de bilanț.
Dragoș Neamu, coordonatorul și creatorul acestui proiect ne trasmite: „Am solicitat unora dintre participanții la Noaptea Muzeelor la Sate cifre cu privire la numărul de vizitatori. Până acum avem o medie de prezență de 121/122 de vizitatori pe obiectiv, cu mult peste ediția anterioară. Obiectivele aflate în subordinea muzeelor de stat au un număr mai mare de vizitatori, explicabil dat fiind resursele disponibile, mult superioare celor din mediul privat sau ONG-ist. Oricum, suntem în creștere și asta ne dă speranțe pentru ediția a 3-a care va avea loc în data de 6 septembrie 2025.”
În județul Iași la această ediție au fost 14 obiective care au strâns aproximativ 2000 de participanți, la unele dintre acestea au fost organizate spectacole cu dansuri și muzică populară.
În acest an proiectul coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a avut ca parteneri strategici Compania Naţională Poşta Română și Asociația „Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa”.
Parteneri au fost Asociaţia Da’DeCe, Consiliul Județean Iași, Digital Art, Muzee de la sat, Grupul informal Podișul Hârtibaciului: Oameni- Locuri- Fapte, de comunicarea pe proiect s-a ocupat Connect Media.
Parteneri media au fost AGERPRES, @Agenția de cArte, Bookhub.ro, BucurestiFM, Ziarul Bursa, curatorial.ro , De la sat, Economie Rurală , Ediția de dimineață, E-Zeppelin, Modernism Punct Ro, MovieNews.ro, Munteanu, Radar de Media, Radio România Brașov Radio România Oltenia – Craiova Radio Cluj Radiomures Radio Constanta, Radio România Iași, Radio România Reșița, Radio Timişoara, Radio România Cultural, spotmedia.ro, Zile si Nopti
Alte impresii culese după încheierea evenimentului:
„Atunci când auzi de un muzeu într-un sat te întrebi ce fel de muzeu ai putea găsi acolo!? Da, se știe că la sate încă se mai găsesc urme ale trecutului, dar totuși un muzeu!?” a scris în cartea de onoare a Muzeului satului din Tansa impresionat plăcut de tot ce a descoperit acolo.
„Primitori sunt todirestenii, primitor și deosebit e și Muzeul Etnografic Garbia Todiresti. Delicioase au fost și sărmăluțele specifice zonei, unde muzica și dansul au fost cireșele de pe tort a Șezătoarei tradiționale sau așa zisa clacă a satului! Felicitări pentru tot!” a transmis una dintre familiile care au vizitat acest obiectiv deosebit.
„La Centrul Cultural “Cela Neamțu” au fost prezenți și câțiva oaspeți din Franța. Vizitatorii au avut ocazia să exploreze întregul Centru Cultural, bucurându-se de patrimoniul cultural local și de explicațiile detaliate oferite pe parcursul turului.” Am aflat de la Ciurea.
Felicitări se cuvin și echipei de la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași care s-a ocupat de coordonarea la nivelul județului și a oferit sprijinit celor care au participat. Cu siguranță în ediția viitoare, care va avea loc, cum zicea domnul Dragos Neamu, pe 6 septembrie 2025 vor fi mai multți participanți și, implicit, mai mulți vizitatori care să se bucure de comorile și poveștile acestor muzee.
Reamintim participanții din acest an din județul Iași:
- Muzeul „Vasile Alecsandri” Mirceşti, Comuna Mircești
- Muzeul Centrului Cultural Ruginoasa, Comuna Ruginoasa
- Muzeul Satului Focuri, Comuna Focuri
- Muzeul Etnografic Gârbia, Comuna Todirești
- Muzeul Satului Osoi, Comuna Comarna
- Muzeul Satului Sirețel, Comuna Sirețel
- Muzeul Etnografic „Casa Bunicilor” Heci, Comuna Lespezi
- Muzeul Satului Tătăruși, Comuna Tătăruși
- Muzeul Satului Tansa, Comuna Tansa
- Muzeul Etnografic „Constantin Curecheriu” Sticlăria, Comuna Scobinți
- Centrul Cultural „Cela Neamțu” Ciurea, Comuna Ciurea
- Casa veche de la Foișor, Comuna Tansa
- Memorialul Ulmi-Poleni, Comuna Belcești
- Muzeul Satului Moșna, comuna Moșna