Luna octombrie a acestui an este dedicată Muzeului „Nicolae Gane”, inaugurat în luna a zecea a anului 1993. Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de evenimente culturale:
Noaptea Muzeului „Nicolae Gane”: sâmbătă, 5 octombrie 2024, în intervalul orar 17:00-22:00, publicul va avea acces gratuit în expoziția permanentă a Galeriei Artei Ieșene (în intervalul 10:00-17:00, accesul în muzeu se realizează cu plata biletului de intrare). Detalii: bit.ly/4gVBvzQ.
Călătorie prin istoria artei la Iași. De la clasic la contemporan: sâmbătă, 12 și 19 octombrie 2024, în intervalul orar 11.00-13.00, va avea loc un parcurs cultural în muzeu, organizat gratuit în fiecare sâmbătă, în limbile română și engleză. Detalii: bit.ly/3Y2gU5l.
Art in Progress, un nou episod: duminică, 13 octombrie 2024, în intervalul 15:00-17:00, publicul se va întâlni cu George Cernat, artist care va picta în timp real, inspirat fiind de poezia „Mașina de curățat orașul” a lui Matei Vișniec. Detalii aici: bit.ly/3N3rUJB.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, ediția a XII-a, 23-27 octombrie 2024. Detalii bit.ly/3N7a9co.
Date despre muzeu:
Între anii 2008 și 2019, imobilul a fost închis pentru conservare, iar în perioada 2019-2023 a beneficiat de ample lucrări de consolidare și restaurare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5, în baza unui proiect depus de Consiliul Județean (CJ).
Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.
Soluțiile arhitecturale și tehnice din timpul restaurării și consolidării au urmărit refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea șarpantei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea instalațiilor termice, electrice, asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilități.
Stilistic, monumentul istoric se încadrează la confluența dintre stilul neoclasic, specific începutului de secol XIX și arhitectura tradițională. Elementele decorative se înscriu în normele epocii, aducând o notă dinamică dezvoltării pe vertical a volumului, sporind caracterul monumental al construcției. Noul concept al Muzeului „Nicolae Gane” reunește spații expoziționale, laboratoare, săli pentru depozitarea bunurilor culturale de patrimoniu. Vizitatorii vor asista la procesul de restaurare a cărților vechi în cadrul Laboratorului de Restaurare Carte, care dispune de un spațiu în care sunt detaliate etapele, metodele și rezultatele obținute.
Primul nivel al clădirii este, în totalitate, dedicat incursiunii în istoria artei plastice ieșene (modernă și contemporană). Expozițiile organizate se remarcă prin metode clasice dar și inedite de etalare, instalații de ultimă generație în ceea ce privește elementele de muzeotehnică folosite, în funcție de viziune, mesaj, temă, artiști.
Una dintre încăperile muzeului este dedicată personalității scriitorului și omului politic Nicolae Gane.