O parte a echipei Teatrului pentru Copii și Tineret “Luceafărul” se află la București, unde marți, 22 octombrie, de la orele 11, va juca în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru creația scenică CU AVIONUL PRINTRE STELE (text, regie, elemente scenografice: Beatrice Iordan, muzică originală: Daniel Pop, Florin Iordan, cântece și versuri: Daniel Pop, interpretare muzicală: Daniel Pop, Florin Iordan, Maruca Iordan, editare coloană sonoră: Florin Iordan, voce copil: Chira Iordan, distribuție: Claudiu Gălățeanu, Raluca Pintilie, Camelia Dilbea).
FNT este cea mai importantă platformă valorică de expunere din teatrul românesc, un eveniment organizat de UNITER și Ministerul Culturii.
”Prezența în selecția FNT este o certificare a calității proiectului nostru artistic, evidența că ne aflăm în primul eșalon valoric al teatrului românesc.”, a declarat teatrologul Oltița Cîntec, managerul instituției.
Teatrul „Luceafărul va fi prezent și în Bienala de scenografie integrată FNT, cu o poveste de creație și longevitate foarte frumoasă, a spectacolului Peștișorul de aur.
“Este spectacolul fondator, primul din repertoriul antecesorului nostru creat la 1 Martie 1950, Teatrul de Păpuși de Stat. Ne îngrijim ca pe afișul curent să existe tot timpul o variantă scenică a basmului. Cea de acum este una de cursă lungă, teatru patrimonial, datează din anii ‵90, este o creație de autor Constantin Brehnescu, regizor cu o contribuție remarcabilă la istoria recentă a teatrului pentru copii și tineret ieșean. Domnia sa l-a imaginat ca pe un recital, cu doar doi actori – Doina Iarcuczewicz și Liviu Smântânică, recurgând la o gamă diversă de mijloace de expresie artistică (actorie la vedere, marionete cu fire lungi etc.), pe care, acum câțiva ani, l-au preluat și actorii Carmen Mihalache și Claudiu Gălățeanu. Cele două distribuții joacă alternativ, într-un dialog simbolic al generațiilor. Două păpuși și câteva elemente din decorul spectacolului sunt expuse în foyerul Teatrului „Ion Creangă”, pe toată durata FNT, alături de povestea spectacolului, de fotografii cu cele două distribuții și o scurtă biografie a lui Constantin Brehnescu, artist care a activat în echipa Luceafărului din 1953 până la trecerea în neființă, 2023”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec.