
Casa devenită Muzeul „George Topîrceanu” a cunoscut în existența sa de peste o sută de ani cel puțin trei momente importante din istoria noastră literară: locul copilăriei scriitorului Demostene Botez, sediul redacției „Însemnări literare”, ultima adresă a „chiriașului grăbit” George Topîrceanu.
Muzeul, inaugurat în 1985, reuneşte obiecte din perioada interbelică, printre care şi piese care au aparţinut scriitorului: setul pentru cafea, pipe, veselă, precum şi aparate fotografice, mobilier de epocă, exponate valoroase din serii Biedermeier, Art Nouveau şi tapiţerii din piele de Cordoba.
Marele poet și prozator a fost traducător, epigramist, caricaturist, pictor, a cântat la fluier, mandolină, fotograf amator, a făcut negative pe sticlă. Împreună cu bunul său prieten, fizicianul Ștefan Procopiu, a pus bazele unui minicalculator, a construit un bumerang, a făcut o machetă a unui aeroplan.
A rămas cunoscut în literatura română prin versurile cuprinse în volumele Parodii originale (patru ediţii antume: 1916, 1921, 1927, 1932), Balade vesele și triste (patru ediţii antume: 1916, 1920, 1928, 1931) și Migdale amare.
Muzeul ”George Topârceanu” se află pe strada Ralet nr. 7 din Iași.