
Un barbat a murit de rabie după de a fost mușcat de un câine fără stăpân, iar zeci de persoane din județul Iași au ajuns la spital și au avut nevoie de vaccinare după ce au fost mușcate de animale bolnave. Medicii ieșeni vorbesc de o situație neobișnuită și recomandă o serie de măsuri pentru a evita îmbolnăvirea.
”Se observă o creștere alarmantă a numărului de persoane care necesită vaccinare antirabică. În primele șase luni ale acestui an au fost identificate 25 de focare de rabie, iar 800 de persoane au necesitat profilaxia antirabică, față de anul 2024 când au fost izolate 5 focare și 1300 de persoane au necesitat începerea profilaxiei. ”, atrage atenția dr. Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate. Aceasta se poate răspândi la om, dar și la animale dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării).
Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii. Animalele de companie care își petrec timpul doar în locuință prezintă un risc foarte mic de expunere la virusul care provoacă rabia.
Primele simptome ale rabiei pot să apară într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă majoritatea manifestărilor apar la patru-şase săptămâni de la momentul infectării. Simptomele pot fi similare cu cele ale gripei, inclusiv: slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzaţie de gât uscat sau dureri de cap.
De asemenea, pot să apară înțepături, arsuri, furnicături, amorţeală sau senzația de mâncărime la nivel local, unde este mușcătura. Aceste simptome pot dura câteva zile.
Simptomele evoluează apoi spre disfuncție cerebrală, anxietate, confuzie și agitație.
Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie.
Perioada acută a bolii se termină de obicei după două până la zece zile. Odată ce apar semnele clinice de rabie, boala este aproape întotdeauna fatală, iar tratamentul este de susținere. De aceea, pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom.
Alte simptome care pot să apară sunt:
- dureri abdominale;
- paralizia – singurul simptom în rabia paralitică, cauzată de muşcătura liliecilor-vampir;
- variații mari ale temperaturii corporale;
- insuficiență cardiacă și respiratorie;
După ce o persoană a suferit o plagă cu potențial rabigen (de exemplu mușcătură de câine), este nevoie de adoptarea cât mai rapidă a unei conduite profilactice corecte, în vederea prevenirii rabiei.
Măsurile profilactice pe care ar trebui să le adopte o persoană care a suferit o plagă cu potențial rabigen sunt:
- spălarea plăgii cu apă din abundență și săpun timp de cel puțin 15 minute
- toaleta corespunzătoare a plăgii
- accesarea cât mai rapidă a serviciilor de sănătate în vederea evaluării cât mai rapide a riscului rabigen al plăgii și stabilirii necesității demarării vaccinării antirabice și a seroprofilaxiei antirabice.
Plaga cu potențial rabigen, poate avea și potențial tetanigen, astfel încât personalul medical trebuie să aibă în vedere și profilaxia antitetanică.