Aflate mereu la hotar, între afară și înăuntru, între zumzetul străzii, oameni, mașini, păsări și plante și liniștea interioarelor cu mobilier atent ales, lumină caldă și sentimentul de „acasă”, ferestrele sunt cele care cunosc întreaga istorie a unei case și a celor care o locuiesc. Unele poartă obloane și rămân mereu secrete, altele sunt luminoase și deschise și abia așteaptă să fie descoperite poveștile de dincolo de ele.
Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România (OAR Filiala Iaşi), în parteneriat cu Asociaţia De-a Arhitectura și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, organizează în cadrul proiectului „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii” atelierul „Memoria ferestrei”, dedicat copiilor de 12-14 ani.
”Copiii, ghidați de îndrumători, vor privi spre ferestre adunate de la casele unor scriitori importanți care au locuit pe teritoriului Iașiului și vor afla de la ele informații despre clădiri și stilul lor arhitectural, despre istoria casei și transformările prin care aceasta a trecut de-a lungul anilor. Apoi ne vom apropia încet, cât să privim prin fereastră. Ce zărim în casă acum? Seamănă interiorul cu vechiul ei locuitor? Vom căuta împreună indicii că locuințele au aparținut unor scriitori, vom citi fragmente despre ale lor „acasă”, apoi ne vom imagina și vom recreea, cu ajutorul unui dispozitiv interactiv, interioare care să fie potrivite personalității scriitorului ales, așa cum îl percepem noi.”, precizează organizatorii.
Înscrierile se realizează pe platforma De-a arhitectura . Costul atelierului este de 10 RON/copil.
Atelierul va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, între orele 14:00-17:00.