În prima săptămână a lunii octombrie din acest an, a avut loc cea de a noua ediție a evenimentului „Toamnă filatelică ieșeană” organizat de Asociația CRIS și s-a desfășurat în incinta sediului central al Poștei Române din Iași din str. Cuza Vodă nr. 3.
Asociația Centrul Regional de Integrare Sociala Nord Est (CRIS) are ca principala misiune identificarea, susținerea și promovarea activa a inițiativelor societății civile, mediului de afaceri și administrației publice din România care contribuie la dezvoltarea economica și socială, în sprijinirea tinerilor în vederea adaptării și integrării lor într-o lume în permanentă schimbare, în desfășurarea unor activități cu caracter interetnic și intercultural prin promovarea diversităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase, continuarea parteneriatului cu societatea civilă, instituţiile publice şi autorităţile locale în vederea dezvoltării şi promovării bunelor relaţii interetnice, prevenirea și combaterea excluderii sociale, creșterea nivelului de educație și cultura al oamenilor, prin parteneriate credibile, transparente și eficiente cu institutiile publice (www.asociatia-cris.ro).
Evenimentele intitulate generic „Toamna filatelică ieșeană” sunt realizate prin susținerea financiară a Consiliului Județean Iași.
Evenimentul din acest an are ca temă principală emisiunea Romfilatelia Anul Cultural „Dimitrie Cantemir”, instituit prin lege de Parlamentul României. Proiectul și-a propus activități participative și de promovare a valorilor patrimoniului cultural ieșean. Romfilatelia îi aduce drept omagiu savantului, omului politic, eruditului de faimă europeană, Dimitrie Cantemir, o emisiune de mărci poștale aniversară. Emisiunea intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere” și alcătuită din o marcă poștală, o coliță dantelată și un plic „prima zi” a intrat în circulație în ianuarie 2023.
Marca poștală a emisiunii reproduce portretul lui Dimitrie Cantemir, după o gravură de epocă având ca insert imaginea stemei familiei Cantemireștilor. Coliţa emisiunii are în compoziţia sa grafică, alături de portretul din marca poștală, reproducerea în facsimil a coperţii lucrării Istoria Moldovei (versiunea germană, 1771) și a hărţii Moldovei inclusă în aceeași lucrare. Aducerea acestei emisiuni la cunoștința publicului a dezvoltat sinergiile între domeniul cultural și alte domenii ale vieții publice ieşene a contribuit la promovarea patrimoniului cultural local și a valorilor culturale tradiționale, a încurajat schimburile culturale și, în final, a crescut consumul cultural.
La eveniment au participat peste 200 de elevi din școli și licee ale județului Iași, însoțiți atât de părinți, cât și de cadre didactice din școli precum Scoala Generala a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Colegiul National Mihai Eminescu, Liceul Waldorf, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri, Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir și altele.
Pe tot parcursul manifestării a fost distribuit pliantul de prezentare și s-a aplicat ștampila omagială pe corespondența pusă la dispoziție de către ieșenii doritori. Față de edițiile precedente, având ca partener Poșta Română, am beneficiat de o dotare suplimentară cu cort, mese de prezentare și o cutie poștală miniaturală, care a reprezentat deliciul celor mari și mici. Cărțile poștale dedicate și plicurile au fost depuse la această cutie. O altă atracție pentru participanți a fost cabina foto personalizată cu evenimentul, care a oferit pe loc fotografii doritorilor.
Prima ediție a evenimentului (septembrie, 2013) „Toamnă filatelică ieșeană ” a înregistrat un real succes, reușind să determine deschiderea unui ghiseu filatelic la Iași, dedicat filateliștilor colecționari și amatori ai Iașului, care până atunci trebuiau să se deplaseze la Bacău, Iașul nemaiavând ghișeu filatelic din 2005.
A doua ediție a fost intitulată „Clasoarele Copilăriei” (septembrie 2014) și a reunit participanți de toate vârstele, amatorii de filatelie având posibilitatea să-și expună timbrele strânse încă din copilărie, iar filateliștii profesioniști le-au acordat sprijin și îndrumare în evaluarea propriilor colecții. Reușita acestei ediții a adus la Iași în premieră națională vestitul timbru „Cap de bour” care a fost expus în incinta Muzeului Literaturii Române „Vasile Pogor” împreună cu o marcă de 108 Parale ștampilată.
A treia ediție a proiectului intitulată „Poveste filatelică” (2015) a adus la Iași colecții private inedite de filatelie rarisimă, cartofilie diversă autentică și numismatică românească și mondială, ale invitaților filateliști din întreaga țară dar și din Ungaria și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe care proprietarii le-au expus și prezentat personal.
A patra ediție a proiectului s-a desfășurat sub egida „O lume într-un timbru” (2016) inaugurând primul cerc filatelic din Iași dedicat copiilor și tinerilor din școlile Iasului, „Micul filatelist”, care se desfașoară de atunci la sediul Poștei Române sub îndrumarea filateliștilor consacrați.
A cincea editie s-a desfășurat la Muzeul Unirii (octombrie 2017) și, datorită acestui fapt, evenimentul a fost corelat cu Centenarul Iași – Capitala României 1916-1918. A fost difuzat filmul „Istoria timbrului românesc” și s-au prezentat fotografii de la primele 4 ediții ale manifestarii „Toamna filatelica ieșeană”. S-a elaborat o piesă filatelică unicat, maxima cu Muzeul Unirii, ștampilată cu ștampila omagială și timbrată cu timbrul de colecție.
A șasea ediție a evenimentului „Toamnă filatelică ieșeană” (octombrie 2018) a avut loc în incinta Poștei Române, evenimentul având ca temă principală „Ziua Mondială a Poștei”.
A șaptea ediția a evenimentului s-a desfășurat sub egida „Palatele Iașului” (octombrie 2021), inspirată de emisiunea cu același nume a Romfilatelia, care a introdus în circulație în luna iunie 2021 o nouă emisiune de mărci poștale dedicată valorosului patrimoniu arhitectural al orașului și județului Iași. Cele 4 timbre ale emisiunii ilustrează patru monumente arhitectonice de excepție: Palatul Roznovanu din Iași, Palatul Cuza din Ruginoasa, Palatul Sturdza din Miclăușeni și Palatul Culturii din Iași.
A opta ediția a evenimentului „Toamnă filatelică ieseană” (octombrie 2022) a avut ca temă principală emisiunea Romfilatelia Regii României Mari – Centenarul Încoronării.