Cei cinci pacienți trasferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași, de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni-Vaslui, au fost externați .
”În cursul zilei de astăzi, 27 noiembrie, pacienții internați în cadrul Spitalului Murgeni și adresați Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași în data de 22 spre 23 noiembrie și care prezentau simptomatologie care ridica suspiciunea de toxiinfecție alimentară: greață, vărsături, scaune diareice, inapetență, au fost externați.
Pe parcursul internării în cadrul spitalului nostru, au fost ingrijiți si monitorizați multidisciplinar: medic boli infecțioase, terapie intensivă, gastroenterologie, psihiatrie.”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași.
Apelul de transfer s-a făcut după ce trei bolnavi au murit la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, iar alte câteva zeci au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară, totul după ce au consumat produse din pește ( pangasius și conserve).
Deocamdată, specialiștii nu știu ce anume ar fi putut provoca situația de la Spitalul Murgeni, toate analizele toxicologice fiind negative, motiv pentru care a fost exclusă varianta ca pacienții să fi ingerat o substanță periculoasă. Anchetele în acest caz continuă.
Medicii ieșeni reiau atenționările legate de consumul de pește
”Ținând cont de faptul ca postul Crăciunului beneficiază de mai multe zile cu “dezlegare la pește”, câteva informatii in vederea preventiei intoxicatiei cu acest aliment, le consider binevenite.
Astfel, în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pesti si crustacee pot conține biotoxine, care persistă și după gătire. Peștii cu aceste toxine, nu arată, nu miros și nu au gust rău. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele și, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă (întâlnite mai des la peștii din zonele tropicale și subtropicale).
Ca simptomalogie, pacienții prezintă: crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, care conduc spre deshidratare accentuată, dezechilibre hidro-electrolitice care pot pune viața în pericol, dacă discutăm de copii și vârstnici.
Preventie: evitarea consumului de pește exotic, a conservelor de peste sau cu peste( mai ales în cazul în care capacul conservei este umflat) și desigur, prezentarea imediat în triajul spitalului dacă apar simptome după ingestia unui preparat din pește.”, a afirmat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.